QUESTION CATEGORIES


Basic Facts about Kerala (Pages :86)

  • 2371 The policy followed by Marthanda Varma?

    Ans : “blood and Iron”
  • 2372 The Chief Minister of Travancore was known as?

    Ans : Dalawa
  • 2373 Who was the Diwan of Marthanda Varma?

    Ans : Ramayyan Dalawa
  • 2374 Marthanda Varma ascended the throne in?

    Ans : 1729
  • 2375 He had “a heart to resolve, a head to contrive and a hand to execute”. These words were about?

    Ans : Ramayyan Dalawa
  • 2376 The battle of Kulachel was between?

    Ans : The Dutch and Marthanda Varma
  • 2377 The battle of Kulachal was in the year?

    Ans : 10th August 1741
  • 2378 Tripatidanam is?

    Ans : dedicating the expanded state of Travancore to Sri Padmanabha
  • 2379 Tripatidanam took place on?

    Ans : January 3; 1750
  • 2380 Successor of Marthanda Varma?

    Ans : Karthika Tirunal Rama Varma also known as Dharmaraja
  • 2381 Who were the Chief Minsters of Dharmaraja?

    Ans : Ayyappan Marthanda Pillai and Rajakesava Das
  • 2382 Travancore came to be known as Dharmarajyam during the reign of?

    Ans : Dharma raja
  • 2383 Who developed Varkala as the nucleus of flourishing town?

    Ans : Ayyappan Marthanda Pillai
  • 2384 The first Chief Minister of Travancore who assumed the title Diwan?

    Ans : Raja Kesava Das
  • 2385 The name ‘Raja Kesava Das’ was given to him by?

    Ans : Governor General Lord Mornington
  • 2386 Original name of Raja Kesava Das?

    Ans : Kesava Pillai
  • 2387 Alleppey was developed into a town and port by?

    Ans : Raja Kesava Das
  • 2388 Raja Kesava Das was respectfully referred to as?

    Ans : Valia Diwanji
  • 2389 The modern Chalai bazaar of Trivandrum city was constructed by?

    Ans : Raja Kesava Das
  • 2390 Who shifted the capital of Tranvancore from Padmanabhapuram to Trivandrum?

    Ans : Dharma Raja
  • 2391 Dharma Raja was respectfully called?

    Ans : Kizhavan Raja
  • 2392 Who was the first Englishman who came to Kerala?

    Ans : Ralph Fitch
  • 2393 Who assumed the title as the “Pioneer Englishman”?

    Ans : Ralph Fitch
  • 2394 Which year the Attingal revolt broke out?

    Ans : 1721
  • 2395 Which revolt was the first organised revolt against British authority in Kerala?

    Ans : Anjengo revolt
  • 2396 British merchants exported pepper to England for the first time from Cochin in?

    Ans : 1636
  • 2397 First English factory in Kerala was setup at?

    Ans : Vizhinjam
  • 2398 The first British Resident of Travancore?

    Ans : Col Macaulay
  • 2399 Whose period is known as the “Golden Era of Travancore”?

    Ans : Swathi Tirunal
  • 2400 Maker of modern Kerala?

    Ans : Marthanda Varma

"Sometimes our fate resembles a fruit tree in winter. Who would think that those branches would turn green again and blossom, but we hope it, we know it"

- Johann Wolfgang von Goethe
PSC Malayalam PSC English android app, LDC, KAS, LGS, PSC Degree Level Exams, PSC Malayalam Questions
Gk4success Nursing App, PSC Staff Nurse, AIIMS, JIPMER, RCC, MOH, HAAD, DHA, PGIMER, ESIC Nursing Exams

Feedback

Please let us know your experience with our website!.

Forgot Password

Please let us know your experience with our website!.