QUESTION CATEGORIES


Basic Facts about Kerala (Pages :86)

  • 2401 The framing of annual budget called ‘Pativukanakku’ was introduced by?

    Ans : Marthanda Varma
  • 2402 The “Bhadradeepam” and ‘Murajapam’ in the Pa dma n a bh a swami Temple was started by?

    Ans : Marthanda Varma
  • 2403 English education started in Travancore at the time of?

    Ans : Swathi Thirunal
  • 2404 Who was the chieftain of the erstwhile Malabar who fought against the British?

    Ans : Pazhassi Raja
  • 2405 Pazhassi Raja organised the guerilla warfare from the Wynadu hills with the help of?

    Ans : Kurichyar and Kurumbas
  • 2406 Pazhassi was killed on the bank of?

    Ans : Mavilathode
  • 2407 The only Muslim kingdom in Kerala was?

    Ans : Arakkal kingdom
  • 2408 The word ‘Yavana Priya’ relates to?

    Ans : Pepper
  • 2409 Who built Farooz town?

    Ans : Tipu Sultan
  • 2410 Malabar district became a province of Madras Presidency in?

    Ans : 1812
  • 2411 Who abolished slave trade in Travancore in 1812?

    Ans : Rani Lakshmibai
  • 2412 Herman Gundert belongs to which country?

    Ans : Germany
  • 2413 In 1817 who made primary education compulsory in Travancore?

    Ans : Rani Gouri Bai
  • 2414 Under whose leadership was the Palghat fort captured by the British?

    Ans : Col. Stuart
  • 2415 The Seringapatam treaty was signed in?

    Ans : 1792
  • 2416 Where did the English establish their first trading centre?

    Ans : Surat
  • 2417 Where is the St. George fort situated?

    Ans : Chennai
  • 2418 Kerala Varma Pazhassi Raja belonged to which royal family?

    Ans : Kottayam
  • 2419 Who assumed the title as ‘Kerala Simham’ (Lion of Kerala)?

    Ans : Pazhassi Raja
  • 2420 The last of the early revolts that broke out in Malabar against the British supremacy was?

    Ans : Kurichya Revolt
  • 2421 Where was Velu Thampi born?

    Ans : Talakkulam
  • 2422 Who introduced travelling courts in Travancore?

    Ans : Velu Thampi
  • 2423 Hussar Kachery at Kollam was organised by?

    Ans : Velu Thampi
  • 2424 The famous Kundara proclamation was issued in?

    Ans : January 1809
  • 2425 Velu Thampi committed suicide at?

    Ans : Mannadi
  • 2426 The new Dalwa after Velu Thampi?

    Ans : Ummini Thampi
  • 2427 The weavers township of Balaramapuram was created by?

    Ans : Ummini Thampi
  • 2428 The first English Diwan of Travancore?

    Ans : Resident Col. Munro
  • 2429 The Secretariat System was introduced in Travancore by?

    Ans : Col. Munro
  • 2430 The designation of the Karyakar was changed to Tahsildar as in British India by?

    Ans : Col. Munro

"The art of living lies less in eliminating our troubles than growing with them"

- Bernard M. Baruch
PSC Malayalam PSC English android app, LDC, KAS, LGS, PSC Degree Level Exams, PSC Malayalam Questions
Gk4success Nursing App, PSC Staff Nurse, AIIMS, JIPMER, RCC, MOH, HAAD, DHA, PGIMER, ESIC Nursing Exams

Feedback

Please let us know your experience with our website!.

Forgot Password

Please let us know your experience with our website!.