QUESTION CATEGORIES


Basic Facts about Kerala (Pages :86)

  • 2431 Slavery was abolished in Travancore by?

    Ans : Rani Gouri Lakshmi Bai in 1812
  • 2432 The direct management of Devaswoms by Government was introduced by?

    Ans : Col. Munro
  • 2433 Primary education was made compulsory in Travancore by?

    Ans : Rani Gauri Parvathi Bai in 1817
  • 2434 Swathi Tirunal was known as?

    Ans : Garbha Sriman
  • 2435 ‘Sucheendram Kaimukku’ was abolished by?

    Ans : Swathi Tirunal
  • 2436 English Education in Trivandrum was introdued by?

    Ans : Swathi Tirunal
  • 2437 Swathi Tirunal shifted the Hussur Kachery from Quilon to?

    Ans : Trivandrum
  • 2438 The first charity hospital at Trivandrum was introduced by?

    Ans : Swathi Tirunal
  • 2439 The first census of the state was conducted in?

    Ans : 1836 by Swathi Tirunal
  • 2440 The first Post - office in Travancore was opened in?

    Ans : 1857 at Alleppey by Utram Tirunal Marthanda Varma
  • 2441 The first modern factory for the manufacture of coir was opened at?

    Ans : Alleppey in 1859
  • 2442 The first Raja of Travancore to receive the title ‘Maharaja’ from the British crown?

    Ans : Ayilyam Tirunal (1860-80)
  • 2443 Thiruvananthapuram General Hospital was started in?

    Ans : 1864 during the reign of Ayilyam Thirunal
  • 2444 The Sirkar Anchal (Postal Service) was thrown open to the public in?

    Ans : 1861 (during the reign of AyilyamTirunal)
  • 2445 A full fledged Arts College was established at Trivandrum in?

    Ans : 1866
  • 2446 The first systematic census of Travancore was taken on?

    Ans : May 18; 1875 by Ayilyam Tirunal
  • 2447 The Pandarapattam proclamation was made in?

    Ans : 1865
  • 2448 The Janmi- Kudiyan proclamation was made in?

    Ans : 1867
  • 2449 Ayurveda College was started during the period of?

    Ans : Sri Mulam Tirunal (1885- 1924)
  • 2450 The Sri Mulam Popular Assembly (Praja Sabha) was formed in?

    Ans : 1904 by Sri Mulam Tirunal
  • 2451 The last Diwan of Travancore?

    Ans : Sir C.P. Ramaswami Ayyar
  • 2452 The functions of the Police and the Magistracy were separated during the reign of?

    Ans : Visakham Tirunal
  • 2453 Setu Lakshmi Bai acted as Regent from?

    Ans : 1924 to 1931
  • 2454 The English East India Company established a Spice plantation in?

    Ans : 1797
  • 2455 Who was the first Malayalee President of the Indian National Congress?

    Ans : C. Sankaran Nair
  • 2456 Who started ‘Mathrubhumi’ in 1923?

    Ans : K.P. Kesava Menon
  • 2457 Who was the editor of the publication ‘Al Amin’?

    Ans : Muhammad Abdur Rahiman
  • 2458 The Government passed the Malabar Tenancy Act in?

    Ans : 1930
  • 2459 Kerala’s first Railway line was built between?

    Ans : Beypore-Tirur
  • 2460 The last ruling Raja of Travancore?

    Ans : Sri Chitra Tirunal Balarama Varma

"You must do the things you think you cannot do"

- Eleanor Roosevelt
PSC Malayalam PSC English android app, LDC, KAS, LGS, PSC Degree Level Exams, PSC Malayalam Questions
Gk4success Nursing App, PSC Staff Nurse, AIIMS, JIPMER, RCC, MOH, HAAD, DHA, PGIMER, ESIC Nursing Exams

Feedback

Please let us know your experience with our website!.

Forgot Password

Please let us know your experience with our website!.