QUESTION CATEGORIES


Basic Facts about Kerala (Pages :86)

  • 2461 The Temple Entry Proclamation was made in?

    Ans : 1936
  • 2462 Who issued the famous Temple Entry Proclamation?

    Ans : Chithira Thirunal Balarama Varma
  • 2463 Which social reformer is known as Pulayaraja?

    Ans : Ayyankali
  • 2464 The birth place of Shankaracharya was at?

    Ans : Kalady
  • 2465 When did Vaikam Satyagraha broke out?

    Ans : 1924
  • 2466 Who assumed the title as “the father of political movement” in Modern Travancore?

    Ans : G. Parameswaran Pillai
  • 2467 “Malayali Memorial” was submitted on?

    Ans : January 1; 1891
  • 2468 The Malayali Memorial was signed by?

    Ans : 10;028 person
  • 2469 The brain behind the Malayali Memorial was?

    Ans : Barister G.P. Pillai
  • 2470 The Ezhava Memorial was submitted on?

    Ans : September 3; 1896
  • 2471 The Editor of the ‘Swadesabhimani’?

    Ans : K. Ramakrishna Pillai
  • 2472 The owner of the Swadeshabhimani?

    Ans : Vakkam Abdul Khadir Maulavi
  • 2473 Who was the first to write the biography of Karl Marx in Malayalam?

    Ans : Swadeshabhimani K. Ramakrishna Pillai
  • 2474 Rama Krishna Pillai died in political exile at?

    Ans : Cannanore in April 1916
  • 2475 Who was the leader of the “Ezhava Memorial”?

    Ans : Dr. Palpu
  • 2476 Which movement started as a protest against the Constitutional reforms of 1932?

    Ans : Nivarthana movement
  • 2477 The Travancore State Congress was formed in?

    Ans : 1938
  • 2478 Who was the first President of the Travancore State Congress?

    Ans : Pattom A. Thanu Pillai
  • 2479 Punnapra-Vayalar upheaval broke out in?

    Ans : 1946
  • 2480 The Punnapra Vayalar upheaval was against the?

    Ans : proposal for an irremovable executive on the ‘American Model’.
  • 2481 Who proposed the American Model?

    Ans : Sir C.P. Ramaswami Ayyar
  • 2482 The first popular ministry of Travancore was installed in office on?

    Ans : 24-Mar-48
  • 2483 First popular ministry of Tranvancore was headed by?

    Ans : Pattom A. Thanu Pillai
  • 2484 The agitation organised against the privatisation of electric supply in Cochin town?

    Ans : Electricity Agitation
  • 2485 Electricity Agitation broke out in?

    Ans : 1936
  • 2486 Cochin State Praja Mandal was formed in?

    Ans : 1941
  • 2487 Nivarthana Movement is otherwise known as?

    Ans : Abstention Movement
  • 2488 The first Chief Minister of Cochin?

    Ans : E Ikkanda Warrier
  • 2489 The integration of Travancore and Cochin took place on?

    Ans : 1-Jul-49
  • 2490 The first popular ministry in Travancore - Cochin was headed by?

    Ans : T.K. Narayana Pillai

"Letting go means to come to the realization that some people are a part of your history, but not a part of your destiny"

-  Steve Maraboli
PSC Malayalam PSC English android app, LDC, KAS, LGS, PSC Degree Level Exams, PSC Malayalam Questions
Gk4success Nursing App, PSC Staff Nurse, AIIMS, JIPMER, RCC, MOH, HAAD, DHA, PGIMER, ESIC Nursing Exams

Feedback

Please let us know your experience with our website!.

Forgot Password

Please let us know your experience with our website!.