QUESTION CATEGORIES


Basic Facts about Kerala (Pages :86)

  • 2491 Who founded the NSS?

    Ans : Mannath Padmanabhan
  • 2492 Who was the leader of the Vimochana Samaram?

    Ans : the NSS leader Mannath Padmanabhan
  • 2493 The Nair Service Society (NSS) was founded on?

    Ans : 31-Oct-14
  • 2494 The last Chief Minister of Travancore Cochin State?

    Ans : Panampalli Govinda Menon
  • 2495 The state of Kerala came into existence on?

    Ans : 1-Nov-56
  • 2496 The first general election to the Kerala State Legislature were held in?

    Ans : 1957 (February and March)
  • 2497 The agitation known as Vimochana Samaram or Liberation Struggle began on?

    Ans : 12-Jun-59
  • 2498 Chattampi Swamikal was born at?

    Ans : Kannanmoola in Trivandrum
  • 2499 At which place Chattampi Swamikal attained ‘Samadhi’?

    Ans : Panmana
  • 2500 At which place Chattampi Swamikal attained ‘Samadhi’?

    Ans : Panmana
  • 2501 Attingal Rebellion took place in?

    Ans : 1721
  • 2502 Kulachal Battle took place in?

    Ans : 1741
  • 2503 Kundara Proclamation took place in?

    Ans : 1809
  • 2504 Kurichyar Rebllion took place in?

    Ans : 1812
  • 2505 Channar Lahala took place in?

    Ans : 1859
  • 2506 Malayali Memorial took place in?

    Ans : 1891
  • 2507 Ezhava Memorial took place in?

    Ans : 1896
  • 2508 Mapla Rebllion, Wagon Tragedy took place in?

    Ans : 1921
  • 2509 Vaikkom Satyagraha took place in?

    Ans : 1924
  • 2510 Civil disobedience Movement took place in?

    Ans : 1930
  • 2511 Guruvayoor Satyagraha took place in?

    Ans : 1931
  • 2512 Nivarthana Agitation took place in?

    Ans : 1932
  • 2513 Temple Entry Proclamation took place in?

    Ans : 1936
  • 2514 State Congress Movement took place in?

    Ans : 1938
  • 2515 Kayyur Rebellion took place in?

    Ans : . 1941
  • 2516 First Air Service?

    Ans : Thiruvanathapuram-Mumbai
  • 2517 First Electrified Town?

    Ans : Thiruvananthapuram The
  • 2518 First women who got National Award for best Actress?

    Ans : Saradha
  • 2519 The first Person who got Vayalar Award?

    Ans : Lalithambika Antharjanam
  • 2520 The first European navigator who reached in Kerala?

    Ans : Vasco-da-Gama

"The pen that writes your life story must be held in your own hand"

- Irene C. Kassorla
PSC Malayalam PSC English android app, LDC, KAS, LGS, PSC Degree Level Exams, PSC Malayalam Questions
Gk4success Nursing App, PSC Staff Nurse, AIIMS, JIPMER, RCC, MOH, HAAD, DHA, PGIMER, ESIC Nursing Exams

Feedback

Please let us know your experience with our website!.

Forgot Password

Please let us know your experience with our website!.