QUESTION CATEGORIES


Basic Facts about Kerala (Pages :86)

  • 241 In which century Thacholi Othernan lived?

    Ans : 16th
  • 242 “Thekkan style’ in Kathakali was expounded by?

    Ans : Kaplingattu Namboothiri
  • 243 A film directed by Priyadarshan that depicts a story in the back ground of freedom struggle of India?

    Ans : Kalapani
  • 244 Gajendramoksham can be seen at the palace of?

    Ans : Krishnapuram
  • 245 In which district is ‘Arjuna Nritham’ is a famous dance form?

    Ans : Kottayam
  • 246 Oppana is a dance form performed by the women of ...... community?

    Ans : Muslim
  • 247 Padayani is a dance form popular in the district of?

    Ans : Pathanamthitta
  • 248 The famous ‘Ezharapponnana’ of Ettumanoor temple is made up of?

    Ans : Wood
  • 249 The film based on the theme of ‘Count of Monte Christo’ by Alexander Dumas?

    Ans : Padayottam
  • 250 The film based on the theme of ‘Othallo’ of Shakespeare?

    Ans : Kaliyattam
  • 251 The film ‘Yugapurushan’ depicts the life of?

    Ans : Srinarayana Guru
  • 252 The first Dolby sterio film in Malayalam?

    Ans : Kalapani
  • 253 The first film directed by M T Vasudevan Nair?

    Ans : Nirmalyam
  • 254 The first Malayalam film to get Golden Camera award in Cannes film festival?

    Ans : Maranasimhasanam
  • 255 The first state in India to start the cultivation of Rubber?

    Ans : Kerala
  • 256 The headquarters of Kerala Agricultural University?

    Ans : Mannuthy
  • 257 The largest strike organised by the Communist party in Kerala?

    Ans : Punnapra-Vayalar
  • 258 The Malayalam film in which Latha Mangeshkar was a playback singer?

    Ans : Nellu
  • 259 The Malayalam film in which no woman was acted?

    Ans : Mathilukal
  • 260 The poet who revived Kathakali?

    Ans : Vallathol
  • 261 Which crop is known as ‘the gold of the wasteland’?

    Ans : Cashew
  • 262 The first film in Malayalam was made based on a literary work?

    Ans : Marthandavarma
  • 263 The first Malayalam film that was nominated for Oscar?

    Ans : Guru
  • 264 The first Malayalam film to get President’s silver medal?

    Ans : Neelakkuyil
  • 265 The first film society in Kerala?

    Ans : Chitralekha
  • 266 The first film to get the award of Govt. of Kerala for best film?

    Ans : Kumarasambhavam
  • 267 Which district has the least area under paddy cultivation?

    Ans : Idukki
  • 268 Which district in Kerala has the largest area under paddy cultivation?

    Ans : Palakkad
  • 269 Which vesha is usually used for female charecters in Kathakali?

    Ans : Minukku
  • 270 The Keralite who wrote a book on ‘Karl Marx’ in 1912?

    Ans : K Ramakrishna Pillai

"Success is achieved and maintained by those who try and keep trying"

- W. Clement Stone
PSC Malayalam PSC English android app, LDC, KAS, LGS, PSC Degree Level Exams, PSC Malayalam Questions
Gk4success Nursing App, PSC Staff Nurse, AIIMS, JIPMER, RCC, MOH, HAAD, DHA, PGIMER, ESIC Nursing Exams

Feedback

Please let us know your experience with our website!.

Forgot Password

Please let us know your experience with our website!.