QUESTION CATEGORIES


Facts about India (Pages :25)

  • 61 Who represented Hindu community in the Second Round Table Conference’?

    Ans : Madan Mohan Malavya
  • 62 Who founded the famous Hindu College in Calcutta?

    Ans : David Hare
  • 63 The leader who ended Satyagraha at Guruvayur as directed by Gandhiji?

    Ans : K.Kelappan
  • 64 Vernacular Press Act was passed in?

    Ans : 1878
  • 65 Which Indus valley site is situated near Gulf of Cambay?

    Ans : Lothal
  • 66 Who coined the term Pakistan for the first time?

    Ans : Rehmat Ali
  • 67 Who led the march in connection with salt satyagraha in Tamil Nadu, from Thiruchirappally to Vedaranyam?

    Ans : C.Rajagopalachri
  • 68 Who said ‘Political freedom is the life breath of a nation’?

    Ans : Aurobindo Ghosh
  • 69 Who was called ‘Desh Nayak”?

    Ans : Subhas Chandra Bose
  • 70 Who was called ‘the Prince of Martyrs’?

    Ans : Bhagat Singh
  • 71 Who was popularly called ‘Bengal Tiger’?

    Ans : Bipin Chandra Pal
  • 72 Third Round Table Conference was held in?

    Ans : 1932
  • 73 In which session of the INC Gandhiji became President?

    Ans : 1924 Belgam (Karnataka)
  • 74 Lal Bahadur Shastri is the first to get Bharat Ratna posthumously. He got Bharat Ratna in?

    Ans : 1966
  • 75 At what age Gandhiji decided to adopt brahmacharya?

    Ans : 37
  • 76 In which year Culcutta medical college started functioning?

    Ans : 1835
  • 77 In which year the Lahore session of Muslim League passed Pakistan Resolution?

    Ans : 1940
  • 78 The first Sikh to become the president of India?

    Ans : Gyani Zail Singh
  • 79 The Viceroy when Gandhiji launched Civil Disobedience Movement in 1930?

    Ans : Lord Irwin
  • 80 The first Indian woman to become the president of Indian National Congress?

    Ans : Sarojini Naidu
  • 81 India’s first news paper Hickey’s Gazette started in?

    Ans : 1780
  • 82 The founders of Swaraj Party are Chitharanjan Das and.....?

    Ans : Motilal Nehru
  • 83 Who was known as ‘Lokahitawadi’?

    Ans : Gopal Hari Deshmukh
  • 84 The first foreigner to become the president of INC?

    Ans : George Yule
  • 85 Who designed the national flag of India?

    Ans : Pingale Venkiah
  • 86 Who was the first deputy prime minister of India?

    Ans : Sardar Patel
  • 87 Who was the last Viceroy of British India?

    Ans : Lord Mountbatten
  • 88 Who was known as the ‘saint of Pavnar’?

    Ans : Vinoba Bhave
  • 89 Bombay Stock Exchange was established in?

    Ans : 1875
  • 90 Who was known as ‘Japan Gandhi’?

    Ans : Toyihiko Kagava

"Many of life's failures are people who did not realize how close they were to success when they gave up."

- Thomas A. Edison
PSC Malayalam PSC English android app, LDC, KAS, LGS, PSC Degree Level Exams, PSC Malayalam Questions
Gk4success Nursing App, PSC Staff Nurse, AIIMS, JIPMER, RCC, MOH, HAAD, DHA, PGIMER, ESIC Nursing Exams

Feedback

Please let us know your experience with our website!.

Forgot Password

Please let us know your experience with our website!.