QUESTION CATEGORIES


Facts about India (Pages :25)

  • 91 The session of INC which approved the noncooperation movement of Gandhiji was held at?

    Ans : Kolkata
  • 92 The year in which Congress launched the Individual Satyagraha?

    Ans : 1940
  • 93 The year of Bardoli Satyagraha led by Sardar Patel?

    Ans : 1928
  • 94 The year of Poona Pact?

    Ans : 1932
  • 95 Vivekananda attended the World Parliament of Religions at Chicago in?

    Ans : 1893
  • 96 Who wrote ‘Anand Mat’?

    Ans : Bankim Chandra Chatterjee
  • 97 The year of Chauri-Chaura incident?

    Ans : 1922
  • 98 In which year Gandhi attended the Second Round Table Conference?

    Ans : 1931
  • 99 Who founded the Poona Sarvajanik Sabha in 1870?

    Ans : MG Ranade
  • 100 Who headed the boundary commission appointed to demarcate the boundary between India and Pakistan?

    Ans : Cyril Radcliff
  • 101 Who said “ Satyagraha is the tool of strong people”?

    Ans : Mahathma Gandhi
  • 102 Who was called ‘Lok Manya’?

    Ans : Bal Gangadhar Tilak
  • 103 Who was elected as the president in the All India Kisan Sabha held in Lucknow in 1936?

    Ans : Swami Sahajanand Saraswati
  • 104 In which year Gandhi-Irwin Pact was signed?

    Ans : 1931
  • 105 Lord Mountbatten became the Viceroy in?

    Ans : 1947
  • 106 The trial of INA prisoners in Red Fort was held in?

    Ans : 1945
  • 107 Who established Indian Trade Union Federation in 1929?

    Ans : NM Joshi
  • 108 Who founded Bharat Sevak Samaj?

    Ans : Jawaharlal Nehru
  • 109 The first person to appear on coins in independent India?

    Ans : Jawaharlal Nehru
  • 110 The only person to become the president of India who had been defeated in a Presidential previous election?

    Ans : Neelam Sanjiva Reddy
  • 111 The president of India who was formerly the chairman of Constituent Assembly?

    Ans : Dr Rajendraprasad
  • 112 The suicide bomber who killed Rajiv Gandh on 21st May 1991?

    Ans : Thenmozhi Rajaratanam (Dhanu)
  • 113 Who coined the term ‘Satyagraha’?

    Ans : Gandhiji
  • 114 Who established Vedanta College in 1825?

    Ans : Ram Mohun Roy
  • 115 Who were hanged along with Bhagat Singh?

    Ans : Raj Guru and Sukhdev
  • 116 The only Keralite to become the president of INC?

    Ans : C Sankaran Nair
  • 117 Who authored ‘Arctic Home in the Vedas’?

    Ans : Bal Gangadhar Tilak
  • 118 Who started the Self Respect Movement in Tamil Nadu?

    Ans : EV Ramaswami Naicker
  • 119 In which year Gandhiji visited Kerala for the first time?

    Ans : 1920
  • 120 Name the Indian president who translated ‘The Republic’ by Plato?

    Ans : Dr.Zakkir Hussain

"What we fear doing most is usually what we most need to do"

- Tim Ferriss 
PSC Malayalam PSC English android app, LDC, KAS, LGS, PSC Degree Level Exams, PSC Malayalam Questions
Gk4success Nursing App, PSC Staff Nurse, AIIMS, JIPMER, RCC, MOH, HAAD, DHA, PGIMER, ESIC Nursing Exams

Feedback

Please let us know your experience with our website!.

Forgot Password

Please let us know your experience with our website!.