QUESTION CATEGORIES


Facts about India (Pages :25)

  • 121 Who was known as ‘Desh bandu’?

    Ans : Chitharanjan Das
  • 122 Who founded the Hindu Maha Sabha?

    Ans : MM Malavya
  • 123 Who is regarded as the father of ‘the two nation theory’?

    Ans : MA Jinnah
  • 124 Who wrote the book “What Congress and Gandhi have done to untouchables’?

    Ans : B R Ambedkar
  • 125 Who was the political guru of Gopala Krishna Gokhale?

    Ans : MG Ranade
  • 126 In which day Gandhiji was assassinated?

    Ans : Friday
  • 127 Who was the leader of Dharma Sabha which has the chief objective to counter act the propaganda of Brahma Samaj?

    Ans : Radhakant Dev
  • 128 Who wrote the book ‘Gandhi and Anarchy’?

    Ans : C.Sankaran Nair
  • 129 The prime minister who signed on Lahore Declaration with Nawaz Sherif of Pakistan?

    Ans : A B Vajpayee
  • 130 The autobiography of Morarji Desai?

    Ans : Story of My Life
  • 131 Who succeeded Rajiv Gandhi as the prime minister of India?

    Ans : V.P.Singh
  • 132 To whom Jawaharlal Nehru dedicated his autobiography?

    Ans : Kamala Nehru
  • 133 The final resting place of Jawaharlal Nehru?

    Ans : Santhi Van
  • 134 Who performed the role of Jawaharlal Nehru in the film ‘Gandhi’?

    Ans : Roshan Seth
  • 135 The first bank in India?

    Ans : Bank of Hindustan
  • 136 Kirit Parikh Committee was set up to review?

    Ans : Petroleum pricing
  • 137 Depreciation means-loss of equipment over time due to?

    Ans : wear and tear
  • 138 Disinvestment in Public Sector is called?

    Ans : Privatisation
  • 139 India changed over to the decimal system of coinage in?

    Ans : April 1; 1957
  • 140 Money value of goods and services producing in a country during a year is called?

    Ans : National Income
  • 141 How many banks were nationalised in 1980?

    Ans : Six
  • 142 The Industrial Credit and Investment Corporation of India Limited (ICICI) was founded in?

    Ans : 1955
  • 143 The founder of Oriental Life Insurance Company?

    Ans : Anita Bhavsar
  • 144 Where is the head office of New India Assurance?

    Ans : Mumbai
  • 145 The celebrated work on Indian economic history ‘The Industrial Evolution in India in Recent Times’ was written by?

    Ans : D.R.Gadgil
  • 146 The apex bank of industrial credit in India?

    Ans : IDBI
  • 147 The first National Income Committee was constituted in the year?

    Ans : 1949
  • 148 The full form of ‘P.P.P.’ in financial world?

    Ans : Purchasing Power Parity
  • 149 The prominent function of Central Statistical Organisation?

    Ans : To collect national income statistics
  • 150 The headquarters of Allahabad bank is in?

    Ans : Kolkata

"The journey of a thousand miles must begin with a small step"

- Chinese Proverb
PSC Malayalam PSC English android app, LDC, KAS, LGS, PSC Degree Level Exams, PSC Malayalam Questions
Gk4success Nursing App, PSC Staff Nurse, AIIMS, JIPMER, RCC, MOH, HAAD, DHA, PGIMER, ESIC Nursing Exams

Feedback

Please let us know your experience with our website!.

Forgot Password

Please let us know your experience with our website!.