QUESTION CATEGORIES


Facts about India (Pages :25)

  • 151 The economic planning proposed by eight leading industrialists in 1945 is known as?

    Ans : Bombay plan
  • 152 The insurance company that was founded by Dorab Tata?

    Ans : New India Assurance
  • 153 NAFED is connected with?

    Ans : Agricultural marketing
  • 154 The identifying number given to the income tax payers by the Department is?

    Ans : Permanent Account Number
  • 155 Which five year plan was called Harrold Domer model?

    Ans : First FYP
  • 156 A multinational is?

    Ans : A company operating in many countries
  • 157 Economic growth is usually coupled with?

    Ans : Inflation
  • 158 In which country Green Revolution was started?

    Ans : Mexico
  • 159 National Development Council was formed in?

    Ans : 1952
  • 160 The ex officio chairman of the National Development Council is?

    Ans : Prime Minister
  • 161 The first book on Indian Planning entitled ‘Planned Economy’ for India was the attempt of?

    Ans : M.Visvesvarayya
  • 162 The first Insurance company established for Indians?

    Ans : Bombay Mutual Life Assurance Society
  • 163 The Panchayat Raj system was introduced in 1959 under the recommendation of?

    Ans : Belwant Rai Mehta Committee
  • 164 Repo rate means?

    Ans : The rate at which RBI sells securities in Commercial Bank
  • 165 Father of Green Revolution in India?

    Ans : M.S.Swaminathan
  • 166 In which area priority was given in the first Five year Plan?

    Ans : Agriculture
  • 167 In which field Co-operative Movement was started for the first time in India?

    Ans : Agricultural Credit
  • 168 When was the New Liberalized Industrial Policy was announced in India?

    Ans : 1991
  • 169 The main objective of Prime Minister’s Grama Sadak Yojana(PMGSY)?

    Ans : To construct all weather roads to connect hilly areas and main roads
  • 170 People’s Plan was envisaged by?

    Ans : M.N.Roy
  • 171 Which Five Year Plan is referred to as ‘Industrial and Transport Plan’?

    Ans : Second
  • 172 India copied the idea of Five Year Plans from?

    Ans : Former Soviet Union
  • 173 The Ashok Mehta Committee was appointed in?

    Ans : 1977
  • 174 The Rolling Plan concept in National Planning was introduced by?

    Ans : Janatha Government
  • 175 Where is National Institute of Rural Development situated?

    Ans : Hyderabad
  • 176 Who is known as Father of Indian Budget?

    Ans : P.C.Mahalanobis
  • 177 Who was the Prime Minister of India when Prime Minister’s Rozgar Yojana (PMRY) was started?

    Ans : P.V.Narasimha Rao
  • 178 Who gave the slogan “Garibi Hatao”(Eradicate Poverty)?

    Ans : Indira Gandhi
  • 179 The Belwant Rai Mehta Committee was appointed by?

    Ans : National Development Counci
  • 180 Which body compiles the national income of India?

    Ans : Central Statistical Organisation

"Few people attain great lives, in large part because it is just so easy to settle for a good life"

- Jim Collins
PSC Malayalam PSC English android app, LDC, KAS, LGS, PSC Degree Level Exams, PSC Malayalam Questions
Gk4success Nursing App, PSC Staff Nurse, AIIMS, JIPMER, RCC, MOH, HAAD, DHA, PGIMER, ESIC Nursing Exams

Feedback

Please let us know your experience with our website!.

Forgot Password

Please let us know your experience with our website!.