QUESTION CATEGORIES


Facts about India (Pages :25)

  • 181 The first Five year Plan was started in?

    Ans : 1951
  • 182 The major emphasis of Third Five Year Plan was?

    Ans : Making India self-reliant
  • 183 During which Five Year Plan, the Twenty Point Programme (TPP) was launched by Indira Gandhi?

    Ans : Fifth
  • 184 The first Asian country to start Community Development Project?

    Ans : India
  • 185 What is functioned in Phiroze Jeejeebhoy Towers?

    Ans : Bombay Stock Excahnge
  • 186 The originator of Human Development Index?

    Ans : Mahbub ul Haq
  • 187 The Indian capital market is under the control of?

    Ans : SEBI
  • 188 The acronym SEBI stands for?

    Ans : Securities and Exchange Board of India
  • 189 The monetary policy in India is formulated by?

    Ans : Reserve Bank of India
  • 190 The return on debentures is called?

    Ans : Interest
  • 191 The south Indian city which is the hub of automobile industry?

    Ans : Chennai
  • 192 Which nation is considered to be the originator of the concept of micro finance?

    Ans : Bangladesh
  • 193 Bombay Mutual Life Assurance Society was founded in?

    Ans : 1870
  • 194 Green Revolution in India is also known as?

    Ans : Seed; fertilizer and irrigation revolution
  • 195 The first jute mill in India was established in 1854 at Rishra near....?

    Ans : Kolkata
  • 196 The industry which laid the foundation of industrialisation in India?

    Ans : Cotton textiles
  • 197 The main competitor for Indian jute industry is?

    Ans : Bangladesh
  • 198 Who is known as the father of Indian industry?

    Ans : Jamshedji Tata
  • 199 The second largest agriculture based industry in India?

    Ans : Sugar
  • 200 The head office of United India Insurance Company Limited is at?

    Ans : Chennai
  • 201 In which year Oriental Insurance Company Ltd became a subsidiary of LIC?

    Ans : 1956
  • 202 In which year New India Assurance company was founded?

    Ans : 1919
  • 203 Oriental Life Insurance Company was started in?

    Ans : 1818
  • 204 The first modern paper mill in India was established in Sehrampur in ....... in 1832?

    Ans : West Bengal
  • 205 The first modern silk manufacturing unit was started in .......in 1832?

    Ans : Howra
  • 206 Which is known as the Steel City of India?

    Ans : Jamshedpur
  • 207 Which city is known as Manchester of South India?

    Ans : Coimbatore
  • 208 The largest producer of jute in India?

    Ans : West Bengal
  • 209 The most important industry in India in terms of employment and production of export goods?

    Ans : Cotton
  • 210 Which state is the largest producer of silk in India?

    Ans : Karnataka

"Deal with the faults of others as gently as with your own"

- Chinese proverb
PSC Malayalam PSC English android app, LDC, KAS, LGS, PSC Degree Level Exams, PSC Malayalam Questions
Gk4success Nursing App, PSC Staff Nurse, AIIMS, JIPMER, RCC, MOH, HAAD, DHA, PGIMER, ESIC Nursing Exams

Feedback

Please let us know your experience with our website!.

Forgot Password

Please let us know your experience with our website!.