QUESTION CATEGORIES


History of India (Pages :37)

  • 31 The venue of 1939 session of Indian National Congress?

    Ans : Tripuri
  • 32 After independence, in which type of states former rulers were appointed as ‘Rajapramukh’ to head the administration?

    Ans : Part B
  • 33 After matriculation, in which college Gandhiji joined?

    Ans : Samaldas College
  • 34 After the Surat split of 1907, the second split of Indian National Congress took place in 1918 on the issue of?

    Ans : Montague Declaration
  • 35 The Viceroy who appointed Hunter Commission to enquire into education?

    Ans : Ripon
  • 36 After the withdrawl of non-cooperation movement, the Congress was divided into?

    Ans : Pro-changers and no-changers
  • 37 Against what laws did Gandhiji along with other non-whites raise his voice in South Africa?

    Ans : Apartheid laws
  • 38 As per the resolution adpoted by the Committee of All Parties conference on 19th May 1928 who was made the chairman to consider and determine the principles of the Constitution of India?

    Ans : Motilal Nehru
  • 39 Ashfaqulla Khan was sentenced to death in connection with?

    Ans : Kakori Case
  • 40 Asiatic Society of Bengal was established in?

    Ans : 1784
  • 41 At the battle of Biddera the English crushed the power of ___?

    Ans : Dutch
  • 42 At the earlier stage backward classes movement means?

    Ans : Non-Brahmin movement
  • 43 At the meeting held at ____ on 12th February 1922, the AICC decided to suspend non-cooperation movement in view of Chauri Chaura incidents?

    Ans : Bardoli
  • 44 At the time of independence the most populous princely state was?

    Ans : Hyderabad
  • 45 At what age did Gandhiji get married?

    Ans : 13 years
  • 46 At what age Gandhiji decided to adopt brahmacharya?

    Ans : 37
  • 47 At which Congress session was the Working Committee authorised to launch of programme of Civil Disobedience?

    Ans : Lahore 1929
  • 48 At which Gandhi Museum is the bloodstained dhoti preserved, which Gandhiji was wearing when he was shot dead?

    Ans : Delhi Museum
  • 49 At whose advice Dayanand Saraswati changed his medium of speech to Hindi and started wearing regular clothes instead of remaining barebodied?

    Ans : Keshab Chandra Sen
  • 50 Atmiya Sabha was founded in?

    Ans : 1815
  • 51 Burma (Myanmar) was separated from India in?

    Ans : 1937
  • 52 Burma was annexed to the British empire by a proclamation on 1st January, _____?

    Ans : 1855
  • 53 The Viceroy who announced the date of transfer of power to Indian hands?

    Ans : Mountbatten
  • 54 Disturbed by the Jallianwala Bagh Massacre and encouraged by Gandhiji’s plan for non-cooperation who resigned from ICS while on probation in 1921?

    Ans : Subhas Chandra Bose
  • 55 Diu was the colony of the …………..?

    Ans : Portuguese
  • 56 Division of the Civil Services into Imperial, Provincial and Subordinate was done during the period of?

    Ans : Lord Lansdowne
  • 57 Domingo Paes was a visitor from?

    Ans : Portugal
  • 58 Dropping the use of the title ‘Emperor of India’ by the British Monarch was done by King George VI by a royal proclamation on?

    Ans : 22 June 1948
  • 59 Due to which disease Gandhiji was compelled to leave England to India in 1914?

    Ans : Pleurisy
  • 60 Durant Commission was appointed to demarcate the boundary betwen British India and Afgahnistan, during the period of?

    Ans : Lansdowne

"It is not because things are difficult that we do not dare; it is because we do not dare that they are difficult"

- Seneca
PSC Malayalam PSC English android app, LDC, KAS, LGS, PSC Degree Level Exams, PSC Malayalam Questions
Gk4success Nursing App, PSC Staff Nurse, AIIMS, JIPMER, RCC, MOH, HAAD, DHA, PGIMER, ESIC Nursing Exams

Feedback

Please let us know your experience with our website!.

Forgot Password

Please let us know your experience with our website!.