QUESTION CATEGORIES


History of India (Pages :37)

  • 61 During which session of INC (1926) wearing Khadi was made compulsory to its workers?

    Ans : Guwahati (1926)
  • 62 During 1940s,Nanasaheb Ramchandra Patil founded parallel government named Prati Sarkar in the 150 villages in?

    Ans : Maharashtra
  • 63 During Quit India movement, Tamralipta Jatiya Sarkar (Tamrlipta National Government) was formed in?

    Ans : Bengal
  • 64 During the freedom struggle ‘Anusheelan Samiti’ opened its branches in?

    Ans : Bengal
  • 65 During the Indian freedom struggle, why did Rowlatt Act arouse popular indignation?

    Ans : It authorised the goverment to imprison people without trial
  • 66 During the Quit India Movement a parallel government was setup by Nana Patil in ______ ?

    Ans : Satara
  • 67 During the Quit India Movement the first ‘parallel government’ was established in?

    Ans : Balia
  • 68 During the Quit India Movement what was formed in Tamluk?

    Ans : Vidyut Vahini
  • 69 During the Quit India Movement, Congress Radio was broadcast from?

    Ans : Mumbai
  • 70 During the reign of which Viceroy of India elections were held for the first time in 11 Indian states in?

    Ans : Lord Linlithgo
  • 71 During the revolt of 1857, Bahadur Shah was captured by the enemies from?

    Ans : Humayun’s Tomb
  • 72 During the revolt of 1857, Birjis Qadr, the son of the deposed Nawab Wajid Ali Shah, was proclaimed the new Nawab of?

    Ans : Lucknow
  • 73 During the revolt of 1857, Delhi was captured by the mutineers on?

    Ans : 12th May 1857
  • 74 During which agitation Gandhiji gave the slogan’ Do or die’?

    Ans : Quit India movement
  • 75 During which occasion Gandhiji declared “Cooperation in any shape or form with this satanic government is sinful”?

    Ans : Jallianwala Bagh Massacre
  • 76 During which period did Mahathma Gandhi emerge as a leader in India?

    Ans : During the time of the Rowlatt Act
  • 77 During which war Gandhi organised Indian Ambulance Corps to help the British?

    Ans : Boer War
  • 78 During whose era the Agra canal was finished?

    Ans : British
  • 79 During whose reign did the Marathas reach maximum expansion?

    Ans : Balaji Baji Rao
  • 80 During whose tenure as the Viceroy of India were the great martyrs Bhagat Singh, Sukhdev and Rajguru hanged?

    Ans : Lord Irwin
  • 81 During whose viceroyalty was the Railway Board set up?

    Ans : Curzon
  • 82 Editor of ‘Indu Prakash’ was?

    Ans : Aurobindo Ghosh
  • 83 Congress Radio was the broadcasting mouthpiece of the Indian National Congress during Quit India Movement. Who organised it?

    Ans : Usha Mehta
  • 84 Conquest and annexation of Sind (1843) was during the period of?

    Ans : Lord Ellenborough
  • 85 Cripp’s Mission visited India during the period of?

    Ans : Linlithgo
  • 86 Cripp’s Mission visited India in?

    Ans : 1942
  • 87 Curzon-Kitchner Controversy of 1904-05 is related to.........?

    Ans : Abolition of military member in the Viceroy’s Council
  • 88 Dadabhai Naoroji served as the prime minister of?

    Ans : Baroda
  • 89 First Afghan War (1836-42) held during the period of?

    Ans : Lord Auckland
  • 90 First Burmese War (1824-26) held during the period of?

    Ans : Lord Amherst

"You can't get much done in life if you only work on the days when you feel good"

- Jerry West
PSC Malayalam PSC English android app, LDC, KAS, LGS, PSC Degree Level Exams, PSC Malayalam Questions
Gk4success Nursing App, PSC Staff Nurse, AIIMS, JIPMER, RCC, MOH, HAAD, DHA, PGIMER, ESIC Nursing Exams

Feedback

Please let us know your experience with our website!.

Forgot Password

Please let us know your experience with our website!.