QUESTION CATEGORIES


History of India (Pages :37)

  • 1051 Punjab was annexed to British territories in the year?

    Ans : 1849
  • 1052 Who was the founder of Great Magadha Empire?

    Ans : Bimbisara
  • 1053 Buland Darwaza was built by Whom?

    Ans : Akbar
  • 1054 The title `Vikramaditya' was assumed by?

    Ans : Chandra Gupta II
  • 1055 The transfer of Capital to Devagiri from Delhi by Mohammed Bin Tuglak had one good effect that is?

    Ans : The country could now be governed from a central place
  • 1056 The most noteworthy difference between the Cholas and the other Indian rulers of the time is seen in?

    Ans : Cholas encouragement to Local Self Government in Villages
  • 1057 Who was the last Hindu King of Northern India?

    Ans : Harsha Vardhana
  • 1058 Railway was introduced in India by?

    Ans : Lord Dalhousie
  • 1059 Who designed City of Chandigarh?

    Ans : Le Corbousier
  • 1060 The first Women President of Indian National Congress?

    Ans : Annie Besant
  • 1061 Who wrote National Anthem of India?

    Ans : Rabindranath Tagore
  • 1062 Who gave the call "Dilli Chalo''?

    Ans : Subash Chandra Bose
  • 1063 Srikakulam is the Capital of which dynasty?

    Ans : Satavahanas
  • 1064 The author of "Natyasastra''?

    Ans : Bharathamuni
  • 1065 The famous Gayathri Manthram is in ....?

    Ans : Rig Veda
  • 1066 Who wrote Aryabhateeyam?

    Ans : Aryabhatta
  • 1067 "Call Him Ram, Rahim, Allah, Khuda, Hari, Govind but He is one'' Who proclaimed this?

    Ans : Tulsi Das
  • 1068 The Grand Trunk Road was built by?

    Ans : Sher shah Suri
  • 1069 Megasthenes was the ambassador of?

    Ans : Selecus Nikator
  • 1070 The battle of Plassey (1757) was fought between....?

    Ans : Robert Clive and Siraj - ud- daulah
  • 1071 "Kuchipudi'' dance form originated in?

    Ans : Kuchelapuram in Andhra Pradesh
  • 1072 Who founded the Sunga Dynasty?

    Ans : Pushyamitra Sunga
  • 1073 Patanjali lived in whose Court?

    Ans : Pushya Mitra's
  • 1074 Who is known as ``constantine of Budhism''?

    Ans : Asoka
  • 1075 Asoka was initiated to Budhism by whom?

    Ans : Upagupta
  • 1076 The last ruler of Satavahana dynasty?

    Ans : Yajnashri Satakarni
  • 1077 The Capital of Kanishka empire?

    Ans : Peshawar
  • 1078 Red Fort was built by whom?

    Ans : Shah Jahan
  • 1079 Which ruler of Gupta Dynasty adopted the name "Maharajadhiraja''?

    Ans : Chandragupta I
  • 1080 The Allahabad Pillar inscription composed by Harisena Contain.........?

    Ans : Informations about samudhragupta's conquest

"Most powerful is he who has himself in his own power"

- Seneca
PSC Malayalam PSC English android app, LDC, KAS, LGS, PSC Degree Level Exams, PSC Malayalam Questions
Gk4success Nursing App, PSC Staff Nurse, AIIMS, JIPMER, RCC, MOH, HAAD, DHA, PGIMER, ESIC Nursing Exams

Feedback

Please let us know your experience with our website!.

Forgot Password

Please let us know your experience with our website!.