QUESTION CATEGORIES


History of India (Pages :37)

  • 91 From where Gandhiji passed matriculation?

    Ans : Ahmedabad
  • 92 From where was the Khilafat movement launched?

    Ans : Karachi
  • 93 From which University in USA, B.R.Ambedkar received his Ph.D.?

    Ans : Columbia
  • 94 From whom Gandhiji got the idea ‘Civil Disobedience’?

    Ans : Henry David Thoreau
  • 95 Gandhi ended his fast in Yervada prison which he started after the Communal Award of Ramsay Mc Donald, in consequent to?

    Ans : Pune Pact
  • 96 Gandhiji accorded very high priority to communal harmony in his programme of actions. At which place did he undertake his last fast for it on January 13, 1948?

    Ans : Delhi
  • 97 Gandhiji addressed Tagore as?

    Ans : Gurudev
  • 98 Gandhiji and General Smuts engaged in an agrrement in Pretoria in.... ?

    Ans : 1908
  • 99 Gandhiji arrived India from South Africa in the year?

    Ans : 1915
  • 100 Gandhiji believed that?

    Ans : End and means both should be justified
  • 101 First honorary president of All India Muslim League?

    Ans : Aga Khan III
  • 102 First joint session of Congress and Muslim League was held at Lucknow in?

    Ans : 1916
  • 103 First Justice Party Government was formed in?

    Ans : 1920
  • 104 Gandhiji was assassinated in?

    Ans : New Delhi
  • 105 Gandhiji was assassinated on?

    Ans : 30th January 1948
  • 106 Gandhiji was born in a ...... Family?

    Ans : Vaisya
  • 107 Gandhiji went to South Africa to appear in the court for the case of?

    Ans : Sait Abdulla
  • 108 Gandhiji who was sentenced for six years imprisonment in 1922, was released in?

    Ans : 1924
  • 109 The Viceroy when the Second World War was started?

    Ans : Linlithgo
  • 110 Gandhiji’s father passed away in?

    Ans : 1885
  • 111 Gandhijji was undergone for imprisonment for ...... days in his whole life?

    Ans : 2338
  • 112 ‘Generations to come, it may scarce to believe that such a one as him ever walked on this earth in flesh and blood”, who made this statement?

    Ans : Albert Einstein
  • 113 Godse, the assassin of Gandhiji, was the editor of?

    Ans : Hindu Rashtra
  • 114 Gomdhar Kunwar was the leader of which movement?

    Ans : Ahom Movement
  • 115 Gopala Krishna Gokhale passed away in?

    Ans : 1915
  • 116 Government of India Act of 1935 was introduced when .... was the Viceroy?

    Ans : Wellington
  • 117 ‘Hamdard’ was started by?

    Ans : Muhammad Ali
  • 118 He was a capitalist and served as the treasurer of AICC for many years and went in jail in 1930. Who was he?

    Ans : Jamnalal Bajaj
  • 119 He was born with a withered arm and no left hand. He was appointed Viceroy of India in 1926. Name this person?

    Ans : Irwin
  • 120 Gandhiji founded the Sabarmati Ashram in?

    Ans : 1915

"If you do the things you need to do when you need to do them, then someday you can do the things you want to do when you want to do them"

- Zig Ziglar
PSC Malayalam PSC English android app, LDC, KAS, LGS, PSC Degree Level Exams, PSC Malayalam Questions
Gk4success Nursing App, PSC Staff Nurse, AIIMS, JIPMER, RCC, MOH, HAAD, DHA, PGIMER, ESIC Nursing Exams

Feedback

Please let us know your experience with our website!.

Forgot Password

Please let us know your experience with our website!.