QUESTION CATEGORIES


History of India (Pages :37)

  • 121 Gandhiji got Barrister at Law from?

    Ans : England
  • 122 Gandhiji got primary education in?

    Ans : Rajkot
  • 123 How many days did it take to complete the process of transfer of power from the British to India as per the Mountbatten plan?

    Ans : 72
  • 124 How many fasts were undertaken by Gandhiji throughout his life?

    Ans : 30
  • 125 How many Home Rule Leagues were formed in India in 1916?

    Ans : 2
  • 126 How many members from Muslim League joined the interim government in October 1946?

    Ans : 5
  • 127 How many members of the British Parliament were included in the Board of Control formed as per the Pitt’s India Act, 1784?

    Ans : 6
  • 128 How many Oscar Awards were received by the film ‘Gandhi’?

    Ans : 8
  • 129 How many times did Gandhiji’s father married?

    Ans : Four
  • 130 The Viceroy who headed the interim government assumed office on 2nd September, 1946?

    Ans : Wavell
  • 131 The Viceroy who inaugurated a new province known as the North West Frontier?

    Ans : Curzon
  • 132 The Viceroy who introduced Budget system in India?

    Ans : Canning
  • 133 “Long years ago we made a tryst with destiny, and now the time comes when we shall redeem our pledge, not wholly or in full measure, but very substantially. At the stroke of the midnight hour, when the world sleeps, India will awake to life and freedom.” Whose words are these?

    Ans : Jawaharlal Nehru
  • 134 The Viceroy who created North West Frontier Province in 1901 directly under the Government of India?

    Ans : Curzon
  • 135 The viceroy who earned the nick name ‘Clemency’?

    Ans : Canning
  • 136 The Viceroy who established two colleges for the education and political training of the Indian Princes?

    Ans : Mayo
  • 137 The Viceroy who faced the Famine of 1943?

    Ans : Wavell
  • 138 How many times was Gandhiji arrested in South Africa during the Satyagraha?

    Ans : 6
  • 139 Hughly was used as a base for piracy in the Bay of Bengal by the?

    Ans : Portuguese
  • 140 Ibrabim Rugova, who is known as ‘Balkan Gandhi’ led the national movement in?

    Ans : Kosovo
  • 141 Identify the Governor General who introduced the policy of auctioning the rights of revenue collection to the highest bidders?

    Ans : Warren Hastings
  • 142 Identify the leader who last met Gandhiji for about an hour and left him just few minutes before he was shot dead on January 30, 1948 while on his way to the prayer meeting?

    Ans : Sardar Patel
  • 143 Gandhiji was born on?

    Ans : 2nd October 1869
  • 144 Gandhiji was imprisoned for ...... days in India?

    Ans : 2089
  • 145 Gandhiji was imprisoned for the first time in?

    Ans : Johannesberg
  • 146 Gandhiji was sentenced for six years imprisonment in 1922 for sedition on behalf of the articles published in?

    Ans : Young India
  • 147 Gandhiji was the first Indian to become a lawyer in Natal High Court. In which year did Gandhiji become a lawyer there?

    Ans : 1894
  • 148 Identify the main centre of the Revolt of 1857 which was first recaptured by the British?

    Ans : Delhi
  • 149 Identify the Viceroy who wrote home these words after his first meeting with Gandhiji, “Mr Gandhi’s religious and moral views are, I believe, admirable, but I confess that I find it difficult to understand the practice of them in politics.”

    Ans : Lord Reading
  • 150 In 1650 Gabriel Boughton, an employee of the Company obtained a license for trade in ………….?

    Ans : Bengal

"Life is not discovery of fate; it is continuous creation of future, through choices of thoughts, feelings and actions in the present"

- Sanjay Sahay
PSC Malayalam PSC English android app, LDC, KAS, LGS, PSC Degree Level Exams, PSC Malayalam Questions
Gk4success Nursing App, PSC Staff Nurse, AIIMS, JIPMER, RCC, MOH, HAAD, DHA, PGIMER, ESIC Nursing Exams

Feedback

Please let us know your experience with our website!.

Forgot Password

Please let us know your experience with our website!.