QUESTION CATEGORIES


History of India (Pages :37)

  • 151 In 1765, the British managed to get the Diwani rights of?

    Ans : Bengal; Orissa; Bihar
  • 152 In 1877 the entrance age to ICS was reduced from 21 to ……?

    Ans : 19
  • 153 In 1878, the government reduced the maximum age limit for the open competition for the civil service examination from 21 to?

    Ans : 19
  • 154 In 1885 Dadabhai Naoroji was elected one of the vice presidents of?

    Ans : Bombay Presidency Association
  • 155 In 1914 Gandhiji ended his stay in South Africa and went to?

    Ans : London
  • 156 In the Ahmedabad Mill Strike, Mahathma Gandhi’s intervention resulted in the enhancement of wages of workers by?

    Ans : 35%
  • 157 In the Federation established by the Act 1935, residuary powers were given to the?

    Ans : Governor General
  • 158 In the Indian National Congress, the period between 1885 and 1905 came to be known as?

    Ans : Moderate phase
  • 159 In the last months of Gandhiji’s life, he fasted to end bloody clashes between Muslims and Hindus in which two cities?

    Ans : Kolkata and Delhi
  • 160 In the regime of which Governor General did the most number of native states were annexed to the British Empire?

    Ans : Lord Dalhousie
  • 161 In the tenure of which Governor General an attempt was made for the first time to codify Hindu and Muslim customery laws?

    Ans : Warren Hastings
  • 162 In the Third Maratha War, the English defeated Peshwa Bajirao II at—?

    Ans : Bassein
  • 163 In which city Tipu Sultan planted ‘Tree of Liberty’?

    Ans : Srirangapatnam
  • 164 In which country “The Indian War of Independence’ authored by V.D.Savarkar was published for the first time?

    Ans : Netherlands
  • 165 In which day Gandhiji was assassinated?

    Ans : Friday
  • 166 In which language Gandhiji started the weekly ‘Young India’?

    Ans : English
  • 167 In which year the assassins of Gandhiji was executed?

    Ans : 1949
  • 168 In which year the British Prime Minister Ramsay Mc Donald announced Communal Award?

    Ans : 1932
  • 169 In which year the Congress ministries in the provinces resigned to protest against the war policy of the British Government?

    Ans : 1939
  • 170 In which year the film ‘Gandhi’ got 8 Oscar Awards?

    Ans : 1982
  • 171 In which year the first issue of Young India was published under the editorialship of Gandhiji?

    Ans : 1919
  • 172 The book written by Gandhiji in 1909 during his sail for London?

    Ans : Hind Swaraj
  • 173 The booklets like “Loyal Muhammadans of India” and “Cause of Indian Revolt” were written by?

    Ans : Syed Ahmed Khan
  • 174 The British Committee of Indian National Congress was formed in?

    Ans : 1889
  • 175 The British got Kohinoor from?

    Ans : Dalip Singh
  • 176 The British introduced the railways in India in order to?

    Ans : facilitate British commerce and administrative control
  • 177 The British king whom Gandhiji visited when he reached London for the Round Table Conference?

    Ans : George V
  • 178 The British officer who under his own authority shot Bahadur Shah Zafar’s sons Mirza Mughal, Mirza Khazir Sultan, and grandson Mirza Abu Bakr at the Khooni Darwaza?

    Ans : William Hodson
  • 179 In which year the first meeting of AITUC was held?

    Ans : 1920
  • 180 In which year the first Round Table Conference was held in London?

    Ans : 1930

"When you do things from your soul, you feel a river moving in you, a joy"

- Jalal al Din Muhammad Rumi
PSC Malayalam PSC English android app, LDC, KAS, LGS, PSC Degree Level Exams, PSC Malayalam Questions
Gk4success Nursing App, PSC Staff Nurse, AIIMS, JIPMER, RCC, MOH, HAAD, DHA, PGIMER, ESIC Nursing Exams

Feedback

Please let us know your experience with our website!.

Forgot Password

Please let us know your experience with our website!.