QUESTION CATEGORIES


History of India (Pages :37)

  • 181 In which year the first son of Gandhiji was born?

    Ans : 1888
  • 182 In which year the Lahore session of Muslim League passed Pakistan Resolution?

    Ans : 1940
  • 183 India became a member of United nations in?

    Ans : 1945
  • 184 India Councils Act of 1861 was passed during the tenure of?

    Ans : Canning
  • 185 Indian Association wasestablished by Ananda Mohan Bose and ........in 1876?

    Ans : Surendranath Bannerjee
  • 186 Julius Nyerere, the first to get Gandhi Peace Prize, led the national movement in?

    Ans : Tanzania
  • 187 Jyotiba Phule was one of the prominent ………….of the 19th century India?

    Ans : Social reformers
  • 188 Kachnagas revolt took place in?

    Ans : Assam
  • 189 Kanpur Conference, which is regarded as the foundation of the Communist Party of India in 1925, was held under the presidency of?

    Ans : Singaravelu Chettiar
  • 190 ‘Karm Yogi’ was started by?

    Ans : Aurobindo Ghosh
  • 191 Kheda where Gandhiji conducted Satyagraha is in the state of?

    Ans : Gujarat
  • 192 Khilafat movement was originally a?

    Ans : Religious movement
  • 193 The Viceroy when the First Round Table Conference was held in 1930?

    Ans : Irwin
  • 194 Lakshminath Bezbarua was a nationalist writer in___ during the freedom movement?

    Ans : Assam
  • 195 Lord Mountbatten became the Viceroy in?

    Ans : 1947
  • 196 Madras Mahajana Sabha was established by S.Ramaswami Mudaliyar and ______ in 1884?

    Ans : P.Ananda Charlu
  • 197 Madras Mahajana Sabha was established in?

    Ans : 1884
  • 198 Mahadji, the famous Maratha ruler of the later half of 18th century, belonged to the house of?

    Ans : Sindhia
  • 199 Mahe was a colony of …………..?

    Ans : French
  • 200 Mangal Pandey was hanged on?

    Ans : 1857 March 29
  • 201 Mangal Pandey, the first martyr of 1857 revolt was a member of _____?

    Ans : 34th Native Infantry
  • 202 Members of the Constituent Assembly appended their signatures on the Constitution on?

    Ans : 24th January 1950
  • 203 In which year the Swaraj Party founded by CR Das and Motilal Nehru started functioning?

    Ans : 1923
  • 204 In which year was Kheda satyagraha of Gandhiji?

    Ans : 1918
  • 205 In which year was the Champaran Satyagraha?

    Ans : 1917
  • 206 Mountbatten stepped down from the position of Governor General of Independent India in?

    Ans : 1948
  • 207 Mrs.Annie Besant set up Home Rule League in September 1916 with its seat at?

    Ans : Adayar
  • 208 Muhammad Ali Jinnah, the political rival of Mahathma Gandhi, passed away in?

    Ans : 1948
  • 209 Muhammadan Literary Society of Calcutta was founded by?

    Ans : Nawab Abdul Latif
  • 210 Mulsim League observed ‘Direct Action Day’ in?

    Ans : 1946

"The first step toward success is taken when you refuse to be a captive of the environment in which you first find yourself."

- Mark Caine
PSC Malayalam PSC English android app, LDC, KAS, LGS, PSC Degree Level Exams, PSC Malayalam Questions
Gk4success Nursing App, PSC Staff Nurse, AIIMS, JIPMER, RCC, MOH, HAAD, DHA, PGIMER, ESIC Nursing Exams

Feedback

Please let us know your experience with our website!.

Forgot Password

Please let us know your experience with our website!.