QUESTION CATEGORIES


Indian Polity (Pages :31)

  • 31 The first chairman of Rajya Sabha?

    Ans : S. Radhakrishnan
  • 32 The first Deputy Chairman of Rajya Sabha?

    Ans : S.V. Krishnamurthy
  • 33 Who is the ex-officio chairman of Rajya Sabha?

    Ans : Vice President
  • 34 As per the provisions of the Constitution the number of members of Rajya Sabha is limited as?

    Ans : 250
  • 35 Who presides over the Rajya Sabha?

    Ans : Vice President
  • 36 Name the Union Territories that are represented in Rajya Sabha?

    Ans : Delhi and Puducherry
  • 37 Which Union territory has the largest number of members in Rajya Sabha?

    Ans : Delhi
  • 38 Which State has the largest number of members in Rajya Sabha?

    Ans : U.P.
  • 39 The minimum age required to become a member of Rajya Sabha?

    Ans : 30
  • 40 The colour of the carpet in Rajya Sabha?

    Ans : Red
  • 41 Rajya Sabha was formed on 3rd April, ........?

    Ans : 1952
  • 42 The number of indirectly elected members to the Rajya Sabha from states?

    Ans : 229
  • 43 The number of indirectly elected members to the Rajya Sabha from Union Territories?

    Ans : 4
  • 44 The total number of members in the Rajya Sabha at present?

    Ans : 245
  • 45 How much of the total members of Rajya Sabha is elected every two years?

    Ans : 1/3rd of total members
  • 46 Which house of Parliament is presided over by a non-member?

    Ans : Rajya Sabha
  • 47 Which is called House of Elders?

    Ans : Rajya Sabha
  • 48 A money bill sent to Rajya Sabha should be returned to the lower house within ...... days?

    Ans : 14
  • 49 The date mentioned in the preamble of the Constitution?

    Ans : 26th November 1949
  • 50 The status of India from 15th August 1947 to 26th January 1950?

    Ans : Dominion in the British Commonwealth of Nations
  • 51 “The state shall have no religion of its own and all persons shall be equally entilted to freedom of conscience and right freely to profess, practice and propagate religion”- This principle is termed?

    Ans : Secularism
  • 52 The first joint sitting of Lok Sabha and Rajya Sabha was held in the year?

    Ans : 1961
  • 53 The objective resolution was adopted by the Constituent Assembly on?

    Ans : 22nd January 1947
  • 54 The sovereignty under the Constitution of India vested with?

    Ans : People
  • 55 Which part of the Constitution of India represent the quintessence, the philosophy and the ideals or soul of the Constitution?

    Ans : Preamble
  • 56 “A representative and responsible system under which those who administer the affairs of the state are chosen by the electorate and accountable to them”- This refers to?

    Ans : Democracy
  • 57 Which term implies an elected head of state?

    Ans : Republic
  • 58 The member of the Constituent Assembly who made the remark that “The Preamble is the most precious part of the Constitution. It is the soul of the Constitution. It is the key to the Constitution”?

    Ans : Thakurdas Bhargava
  • 59 Who made the statement “The Preamble of the Constitution is the horoscope of our Sovereign Democratic Republic”?

    Ans : K.M. Munshi
  • 60 In which case the Supreme Court gave the verdict that the preamble is a part of Constitution?

    Ans : Keshavananda Bharati Case

"People are always blaming their circumstances for what they are. I don’t believe in circumstances. The people who get on in this world are the people who get up and look for the circumstances they want, and, if they can’t find them, make them"

- George Bernard Shaw
PSC Malayalam PSC English android app, LDC, KAS, LGS, PSC Degree Level Exams, PSC Malayalam Questions
Gk4success Nursing App, PSC Staff Nurse, AIIMS, JIPMER, RCC, MOH, HAAD, DHA, PGIMER, ESIC Nursing Exams

Feedback

Please let us know your experience with our website!.

Forgot Password

Please let us know your experience with our website!.