QUESTION CATEGORIES


Indian Polity (Pages :31)

  • 61 The words ‘Unity of the Nation’ in the preamble was substituted by ....... through the 42nd Amendment?

    Ans : Unity and Integrity of the Nation
  • 62 In which year preamble was amended?

    Ans : 1976
  • 63 The idea of council of ministers are collectively responsible to the lower house of the Parliament has been copied from?

    Ans : Britain
  • 64 The feature of Federal Scheme has been borrowed from?

    Ans : Govt of India Act; 1935
  • 65 The post of speaker of Lok Sabha has been copied from?

    Ans : Britain
  • 66 Which amendment amended the preamble?

    Ans : 42nd
  • 67 How many words are there in the preamble at present?

    Ans : 85
  • 68 Who drafted the preamble?

    Ans : Jawaharlal Nehru
  • 69 The wording of the preamble of India is close to the preamble to the Constitution of?

    Ans : Ireland
  • 70 What is referred to as an ‘epitome’ of the broad features of the Constitution?

    Ans : Preamble
  • 71 The preamble of the Constitution came into force on?

    Ans : 26th January 1950
  • 72 The preamble of the Constitution begins with?

    Ans : We; the people of India.....
  • 73 Who was the Prime minister of India when the preamble was amended?

    Ans : Indira Gandhi
  • 74 How many times the preamble has been amended?

    Ans : Once
  • 75 The words included in the preamble through the 42nd Amendment?

    Ans : Socialist; Secular; Integrity of nation
  • 76 The minimum age required to vote in the election to Legislative Assembly?

    Ans : 18
  • 77 Name the Union Territories that have Legislative Assembly?

    Ans : Delhi and Puducherry
  • 78 Ministers of the State are collectively responsible to the?

    Ans : State Legislative Assembly
  • 79 The minimum age required to become a candidate for the post of President?

    Ans : 35
  • 80 Who administers the oath of office of the President?

    Ans : Chief Justice of India
  • 81 If the post of president is vacant, a new president will be elected within ..... months?

    Ans : 6
  • 82 The tenure of the president of India is ...... years.?

    Ans : 5
  • 83 The status of Delhi as per the Constitution?

    Ans : National Capital Territory
  • 84 Which state has the largest number of Rajya Sabha seats?

    Ans : Uttar Pradesh
  • 85 The only Indian state that has its own constitution?

    Ans : Jammu & Kashmir
  • 86 Which Article of the Constitution deals with special provisions regarding Jammu and Kashmir?

    Ans : 370\
  • 87 Which state has the largest number of Lok Sabha seats?

    Ans : U.P.
  • 88 Legislative Assembly of which state has the tenure of six years?

    Ans : Jammu & Kashmir
  • 89 As per the provisions of the Constitution the minimum strength of State Legislative Assembly is?

    Ans : 60
  • 90 The South Indian states with Legislative Council?

    Ans : Karnataka ;Andhra Pradesh and Telengana

"The door you open to give love is the very one through which love arrives"

- Alan Cohen
PSC Malayalam PSC English android app, LDC, KAS, LGS, PSC Degree Level Exams, PSC Malayalam Questions
Gk4success Nursing App, PSC Staff Nurse, AIIMS, JIPMER, RCC, MOH, HAAD, DHA, PGIMER, ESIC Nursing Exams

Feedback

Please let us know your experience with our website!.

Forgot Password

Please let us know your experience with our website!.