QUESTION CATEGORIES


Indian Polity (Pages :31)

  • 871 Who introduced Education Bill in Kerala legislative assembly?

    Ans : Joseph Mundassery
  • 872 Who presided over the first Malabar district conference held at Palakkad in 1916?

    Ans : Annie Besant
  • 873 Who was in charge of Home department in the beginning of the first EMS ministry?

    Ans : EMS
  • 874 Who was instrumental in preparing a petition named Malayali Memorial which was signed by 10038 persons?

    Ans : Barrister G.P.Pillai
  • 875 Who was the editor of Kerala Kaumudi started in 1911?

    Ans : Muloor Padmanabha Panicker
  • 876 “To change the Nampoothiri into human” was the slogan of?

    Ans : Yogakshema Sabha
  • 877 ho said “No caste, no religion, no god for man”?

    Ans : Sahodaran Ayyappan
  • 878 In order to provide opportunity of education for poor children, V.T.Bhatathirippad organised?

    Ans : Begging March (Yachana Yatra)
  • 879 Ernest Kirk was the first European disciple of?

    Ans : Sree Narayana Guru
  • 880 The world rises from love /And attains progress with love,/Love is itself the power of the world,/Love brings happiness to all; /Love is life itself, sir,/And Love’s absence is death”-The work of Kumaranasan which depicts the sacredness of love?

    Ans : Chandalabhikshuki
  • 881 The birth place of Thycaud Ayya?

    Ans : Nakalapuram
  • 882 Who wrote ‘Adwaitha Chintha Paddhathi?

    Ans : Chattampi Swamikal
  • 883 Who authored ‘Baalaakalesam’?

    Ans : Pandit Karuppan
  • 884 Who authored ‘Anandagurugeetha’?

    Ans : Brahmananda Sivayogi
  • 885 The author of ‘Martyrdoam of Anasthasiya’?

    Ans : Kuriakose Elias Chavara
  • 886 From where K. Ayyappan launched the publication ‘Sahodaran’?

    Ans : Mattancheri
  • 887 To which agitation Velath Lakshmikkutty, K.K.Karumba and K.C.Kalikkutty is related?

    Ans : Channar Agitation
  • 888 In which year ‘Samathwasamajam’ was founded?

    Ans : 1836
  • 889 ‘No to argue or win but to know and inform’ which conference is related to this motto?

    Ans : Aluva conference
  • 890 Who was the exponent of Anandajathi?

    Ans : Brahmananda Sivayogi
  • 891 Who was the founder of Saivaprakashika Sabha?

    Ans : Thycaud Ayya
  • 892 The mission society that founded Brennen’s College?

    Ans : Basal Mission
  • 893 The date on which Mahathma Gandhi and Sree Narayana Guru met?

    Ans : 1925 March 12
  • 894 What type of literary work is ‘Thozhilkendrathilekk’?

    Ans : Drama
  • 895 The work of Kuma ranasan that depicts the fact ‘Mamsanibhadamalla ragam’ (Love is not an artifact of flesh)?

    Ans : Leela
  • 896 Who founded a school near Arppookkara for depressed classes?

    Ans : Kuriakose Elias Chavara
  • 897 To which Satyagraha is Arya Pallam is related?

    Ans : Paliyam Satyagraha
  • 898 When did Channar Agitation attained its objectives?

    Ans : 1859 July
  • 899 Who authrored ‘Swathanthryagatha’?

    Ans : Kumaranasan
  • 900 Who publised Al-Islam, the Muslim and Deepika?

    Ans : Vakkom Maulavi

"Self pity is our worst enemy and if we yield to it, we can never do anything wise in this world"

- Les Brown
PSC Malayalam PSC English android app, LDC, KAS, LGS, PSC Degree Level Exams, PSC Malayalam Questions
Gk4success Nursing App, PSC Staff Nurse, AIIMS, JIPMER, RCC, MOH, HAAD, DHA, PGIMER, ESIC Nursing Exams

Feedback

Please let us know your experience with our website!.

Forgot Password

Please let us know your experience with our website!.