QUESTION CATEGORIES


Indian Polity (Pages :31)

  • 91 The tenure of member of Legislative Assembly is ...... years?

    Ans : Five
  • 92 Which State/ Union Territory has the least number of members in its Legislative Assembly?

    Ans : Puducherry
  • 93 The minimum age required to contest in the election to Legislative Assembly?

    Ans : 25
  • 94 As per the provisions of the Constitution, the strength of State Legislative Assembly is limited upto?

    Ans : 500
  • 95 The Indian state where President’s rule was imposed for the first time?

    Ans : Punjab
  • 96 Which state has the largest number of Legislative Council seats?

    Ans : Uttar Pradesh
  • 97 Which state has the least number of members in its Legislative Assembly?

    Ans : Sikkim
  • 98 Which state has the least number of Legislative Council seats?

    Ans : Jammu & Kashmir
  • 99 Which state has the largest number of Legislative Assembly seats?

    Ans : Uttar Pradesh
  • 100 The Indian state where Article 356 of the Constitution was imposed for the first time?

    Ans : Kerala
  • 101 The Article that was related to Right to Property?

    Ans : 31
  • 102 The first country in the world to include Directive Principles in its Constitution?

    Ans : Spanish Republic
  • 103 The Fundamental Rights in the Indian Constitution have similarity with the Bill of Rights in the Constitution of?

    Ans : USA
  • 104 The number of Articles related to Fundamental Rights when the original constitution was brought into force?

    Ans : 24
  • 105 The number of Articles when the original constitution was brought into force?

    Ans : 395
  • 106 The Untouchability Offences Act was passed by the Parliament in?

    Ans : 1955
  • 107 During the partition of the country, the provinces that were divided between India and Pakistan were?

    Ans : Punjab and Bengal
  • 108 Fundamental Rights are suspended during?

    Ans : Emergency
  • 109 If a notice for special session of Lok Sabha was given in writing signed by not less than one-tenth of the members, the president must summon the session within ..... days?

    Ans : 14
  • 110 The Twelfth Schedule was added to the Constitution was added by...... Amendment?

    Ans : 74th
  • 111 Which amendment of the Constitution empowered the Parliament to amend any part of the Constitution including preamble?

    Ans : 24
  • 112 Which Amendment provided for an authoritative text of the Constitution in Hindi?

    Ans : 58th
  • 113 Censure motion in Parliament should be supported by atleast ...... members?

    Ans : 50
  • 114 Full statehood was granted to Arunachal Pradesh by .....amendment?

    Ans : 55
  • 115 The Article of the Constitution related to the pardoning power of the President?

    Ans : 72
  • 116 The maximum number of members in the Subordinate Legislation Committee?

    Ans : 15
  • 117 The minimum age prescribed to become the Vice President of India?

    Ans : 35
  • 118 The most powerful upper house of the Legislature in the world?

    Ans : American Senate
  • 119 The number of members from Lok Sabha to the Public Accounts Committee?

    Ans : 7
  • 120 The number of members from Rajya Sabha to the Public Accounts Committee?

    Ans : 15

"Attitudes are contagious. Make yours worth catching"

- Unknown
PSC Malayalam PSC English android app, LDC, KAS, LGS, PSC Degree Level Exams, PSC Malayalam Questions
Gk4success Nursing App, PSC Staff Nurse, AIIMS, JIPMER, RCC, MOH, HAAD, DHA, PGIMER, ESIC Nursing Exams

Feedback

Please let us know your experience with our website!.

Forgot Password

Please let us know your experience with our website!.