QUESTION CATEGORIES


Indian Polity (Pages :31)

  • 121 ‘Right to equal opportunity for justice and free legal aid was added to Directive Principles through ..... amendment?

    Ans : 42
  • 122 The 73rd Amendment of the constitution came into force in?

    Ans : 1993
  • 123 The 73rd Amendment of the Constitution was passed by both houses of Parliament in?

    Ans : 1992
  • 124 The 84th amendment of the Constitution in 2000 created ...... states?

    Ans : 3
  • 125 The Amendment that included Bodo, Dogri, Maithili and Santhali in the Eighth Schedule of the Constitution making a total of 22?

    Ans : 92nd
  • 126 The Amendment that made the right to free and compulsory education a ‘Fundamental Right’?

    Ans : 86th
  • 127 The Constitutional amendment granted a position of primacy to all Directive Principles over Fundamental Rights?

    Ans : 42
  • 128 The Schedule of the Constitution that was added by 73rd Amendment?

    Ans : 11
  • 129 The number of members in the estimate committee of Parliament?

    Ans : 30
  • 130 The number of members in the Previlege Committee of Parliament?

    Ans : 15
  • 131 The number of members in the Public Accounts Committee of Parliament?

    Ans : 30
  • 132 Which Commonwealth country has the most powerful upper house?

    Ans : Canada
  • 133 Who elects the deputy chairman of Rajya Sabha?

    Ans : All the members of Rajya Sabha
  • 134 Who is the authority to grant permission to a member of Lok Sabha to speak in his mother tongue if he does not know English or Hindi?

    Ans : Speaker
  • 135 The number of Articles under the Directive Principles when the Constitution was brought into force?

    Ans : 16
  • 136 On which date Lok Sabha was formed?

    Ans : 17th April; 1952
  • 137 Maintenance of Internal Security Act (MISA) was passed by the Parliament in?

    Ans : 1971
  • 138 National Security Act (NSA) was passed by the Parliament in?

    Ans : 1980
  • 139 Prevention of Terrorism Act (POTA) was passed by the Parliament in?

    Ans : 2002
  • 140 In the case of resignation, a member of Lok Sabha must submit his resignation to?

    Ans : Speaker
  • 141 In which kind of emergency can the salaries of even Supreme Court Judges be reduced?

    Ans : Financial
  • 142 Number of Part A states in India when the Constitution was brought into force?

    Ans : 9
  • 143 The date of first sitting of the first Rajya Sabha?

    Ans : 13-May-52
  • 144 The first elected president of the Central Legislative Assembly?

    Ans : Vithalbhai Patel
  • 145 The first speaker of Lok Sabha?

    Ans : GV Mavlankar
  • 146 The most populated princely state at the time of independence?

    Ans : Hyderabad
  • 147 When a proclamation of national emergency is in force, the term of Lok Sabha can be extended by Parliament for the first time for a period not exceeding ...... at a time?

    Ans : One year
  • 148 Who determines whether a bill is money bill?

    Ans : Speaker
  • 149 Who was known as ‘father of Lok Sabha’?

    Ans : GV Mavlankar
  • 150 The interval between two consecutive sessions of Lok Sabha shall be less than ........ months?

    Ans : 6

"The ultimate lesson all of us have to learn is unconditional love, which includes not only others but ourselves as well"

- Elisabeth Kubler Ross
PSC Malayalam PSC English android app, LDC, KAS, LGS, PSC Degree Level Exams, PSC Malayalam Questions
Gk4success Nursing App, PSC Staff Nurse, AIIMS, JIPMER, RCC, MOH, HAAD, DHA, PGIMER, ESIC Nursing Exams

Feedback

Please let us know your experience with our website!.

Forgot Password

Please let us know your experience with our website!.