QUESTION CATEGORIES


Indian Polity (Pages :31)

  • 151 Which Article of the Constitution is related to President’s rule in State?

    Ans : 356
  • 152 Union Territory in South India to have Legislative Assembly?

    Ans : Puducherry
  • 153 The tenure of the president of India is ...... years?

    Ans : 5
  • 154 Supreme Commander of Armed Forces of India?

    Ans : President of India
  • 155 In case of resignation, the President submits his resignation letter to?

    Ans : Vice President
  • 156 The procedure for removing the President of India, if he violates the Constitution?

    Ans : Impeachment
  • 157 The official residence of the President of India, Rashrapathi Bhavan, was designed by?

    Ans : Edwin Lutyens
  • 158 The position of the President of India is similar to?

    Ans : British Monarch
  • 159 The idea of elected president as the head of the state has been copied from?

    Ans : Ireland
  • 160 Constitutional head of the state in India?

    Ans : The President of India
  • 161 The executive powers of the union of India is vested with?

    Ans : President
  • 162 Which Article of the Constitution related to impeachment of President?

    Ans : 61
  • 163 Who performs the duties of the President in his/her absense?

    Ans : Vice President
  • 164 Who performs the duties of the President in his/her absense of Presidend and Vice President?

    Ans : Chief Justice
  • 165 President is empowered to declare how many types of emergency?

    Ans : 3
  • 166 The ordinances issued by the President must be approved by the President within ...... weeks of the reassembly of Parliament?

    Ans : 6
  • 167 Which Article of the Constitution related to issuance of ordinances by the President?

    Ans : 123
  • 168 From which community the President of India can nominate two members to Lok Sabha to ensure representation?

    Ans : AngloIndian
  • 169 Who summons the Lok Sabha?

    Ans : President
  • 170 A person who enjoys all the powers vested in him by the Constitution isc called?

    Ans : Titular sovereign
  • 171 Who has the power to dissolve the Lok Sabha?

    Ans : The President
  • 172 The President of India to exercise pocket veto?

    Ans : Zail Singh
  • 173 The Inter-State Council is presided over by?

    Ans : Prime Minister
  • 174 Who is called ‘the link between the President and the cabinet’?

    Ans : Prime minister
  • 175 Who is the ex-officio chairman of the Planning Commission?

    Ans : Prime Minister
  • 176 Who is known as the ‘key stone of the cabinet arch?

    Ans : Prime Minister
  • 177 Who is called “the first among the equals”?

    Ans : Prime Minister
  • 178 India borrowed the idea of Fundamental Rights from the Constitutuion of?

    Ans : USA
  • 179 In which year the Indian National Congress passed a resolution in Madras which declared that ‘the basis of future Constitution of India must be a declaration of Fundamental Rights’?

    Ans : 1927
  • 180 Which session of the Indian National Congress adopted a resolution on Fundamental Rights and Economic and Social Change?

    Ans : 1931

"Pessimism never won any battle"

- Dwight D. Eisenhower
PSC Malayalam PSC English android app, LDC, KAS, LGS, PSC Degree Level Exams, PSC Malayalam Questions
Gk4success Nursing App, PSC Staff Nurse, AIIMS, JIPMER, RCC, MOH, HAAD, DHA, PGIMER, ESIC Nursing Exams

Feedback

Please let us know your experience with our website!.

Forgot Password

Please let us know your experience with our website!.