QUESTION CATEGORIES


Indian Polity (Pages :31)

  • 181 In which part of the Constitution the Fundamental Rights are included?

    Ans : III
  • 182 Who described Part III of Constitution dealing Fundamental Rights as the most criticized part of the Constitution?

    Ans : BR Ambedkar
  • 183 The number of Fundamental Rights when the Constitution was brought into force?

    Ans : 7
  • 184 The number of Fundamental Rights at present?

    Ans : 6
  • 185 Which amendment of the Constitution removed ‘the right to property’ from the list of Fundamental Rights?

    Ans : 44
  • 186 In which year 44th amendment of the Constitution was passed?

    Ans : 1978
  • 187 Who was the prime minister of India when Right to property was deleted from the list of Fundamental Rights?

    Ans : Morarji Desai
  • 188 The Articles of the Constitution of India dealing with Right to Equality?

    Ans : 14 to 18
  • 189 The Article that deals about Equality before law?

    Ans : 14
  • 190 Which Article of the Constitution is related to prohibition of discrimination on the grounds of religion, race, caste, sex or place of birth?

    Ans : 15
  • 191 Which Article of the Constitution is related to ‘Equality of opportunity in matters of public employment’?

    Ans : 16
  • 192 Which Article of the Constitution is related to ‘Abolition of untouchability’?

    Ans : 17
  • 193 Which Article of the Constitution is related to ‘Abolition of titles’?

    Ans : 18
  • 194 Which Article of the Constitution is related to the protection of certain rights regarding freedom of speech?

    Ans : 19
  • 195 Which Article of the Constitution is related to ‘Protection in respect of convict of offenders’?

    Ans : 20
  • 196 Which Article of the Constitution is related to ‘Protection of life and personal liberty’?

    Ans : 21
  • 197 Which Article of the Constitution is related to ‘Protection against arrest and detention in certain cases’?

    Ans : 22
  • 198 Which article is related to ‘Freedom of Press’?

    Ans : Article 19(1) (a
  • 199 Which Article was inserted by the 86th amendment of the Constitution to the list of Fundamental Rights?

    Ans : 21A
  • 200 The president has the power to suspend the enforcement of any or all the Fundamental Rights during emergency as per Article?

    Ans : 359
  • 201 Which Article enacts that all persons are equally entilted to freedom of conscience and the right freely to profess, practice and propagate religion?

    Ans : 25
  • 202 Which Article is related to the ‘Right to Constitutional Remedies’?

    Ans : 32
  • 203 The Artilcles of the Constitution related to Directive Principles of State Policy?

    Ans : 36 to 51
  • 204 The makers of the Constitution borrowed the idea of Directive Principles of State Policy from the Constitution of?

    Ans : Ireland
  • 205 Who described Directive Principles of State Policy as a novel feature of the Constitution of India?

    Ans : BR Ambedkar
  • 206 Which enshrines the principles of a welfare state in India?

    Ans : Directive Principles of State Policy
  • 207 In which part of the Constitution Directive Principles of State Policy are included?

    Ans : IV
  • 208 Who compared Directive Principles of State Policy to the Instrument of Instructions in the Govt. of India Act, 1935?

    Ans : BR Ambedkar
  • 209 Which part of the Constitution reflects some Gandhian ideals?

    Ans : Directive Principles of State Policy
  • 210 The state shall organise village panchayats as units of self government. This is enshrined in Article?

    Ans : 40

"Turn your melodrama into a mellow drama"

- Ram Dass
PSC Malayalam PSC English android app, LDC, KAS, LGS, PSC Degree Level Exams, PSC Malayalam Questions
Gk4success Nursing App, PSC Staff Nurse, AIIMS, JIPMER, RCC, MOH, HAAD, DHA, PGIMER, ESIC Nursing Exams

Feedback

Please let us know your experience with our website!.

Forgot Password

Please let us know your experience with our website!.