QUESTION CATEGORIES


Physics (Objective) (Pages :44)

  • 31 Unit of power is?

    Ans : Watt or joule/sec
  • 32 Power is a?

    Ans : scalar quantity
  • 33 Power is Measured in?

    Ans : Horse power [1 Horse power =746 watt]
  • 34 The capacity to do a work is called?

    Ans : Energy
  • 35 Unit of energy is?

    Ans : Joule
  • 36 The energy developed on a body when a work done on that?

    Ans : Mechanical energy
  • 37 Two types of Mechanical energy are -?

    Ans : Kinetic energy and Potential energy
  • 38 Energy possessed by a body due to its motion is called?

    Ans : Kinetic Energy
  • 39 If velocity is doubled, kinetic energy become?

    Ans : Four times
  • 40 If the mass of a moving body is doubled, its kinetic energy is?

    Ans : Doubled
  • 41 Energy possessed by a body, by virtue of its position is called?

    Ans : Potential Energy [PE = mgh ] [m=mass; g = acceleration due to gravity; h = height]
  • 42 Energy stored in a compressed string is?

    Ans : Potential Energy
  • 43 Energy stored in a water reservoir is?

    Ans : Potential Energy
  • 44 Potential energy of an object at a ground level is?

    Ans : Zero
  • 45 Potential energy increases as the height?

    Ans : Increases
  • 46 When a free falling object approaches the earth, its potential energy?

    Ans : Decreases
  • 47 Law of Conservation of Energy is put forward by?

    Ans : Albert Einstein (E =mc2 (m = mass; C = Velocity of light)
  • 48 Einstein proposed the Special Theory of Relativity in?

    Ans : 1905
  • 49 Einstein proposed the General Theory of Relativity in?

    Ans : 1915
  • 50 The change in posltion of an object over time is called?

    Ans : Motion
  • 51 Actual length travelled by a body is called?

    Ans : Distance
  • 52 Shortest distance from the initial to the final position of a body is called?

    Ans : Displacement.
  • 53 The study of particles or bodies when they are at rest or in motion is dealt with?

    Ans : Mechanics
  • 54 Mechanics is divided into two, they are?

    Ans : Statics & Dynamics
  • 55 The study of objects of-rest is called?

    Ans : Statics
  • 56 The study of moving objects is called?

    Ans : Dynamics
  • 57 The product of mass and velocity of a body?

    Ans : Momentum [P= mv [m=Mass; v=velocity]
  • 58 Unit of Momentum is?

    Ans : kg m/s
  • 59 A Karate player in order to break a brick hits quickly because of?

    Ans : Momentum
  • 60 Issac Newton propounded his law of motion is his book?

    Ans : Principia Mathematica

"Light that is One though the lamps be many"

- Robin Williamson
PSC Malayalam PSC English android app, LDC, KAS, LGS, PSC Degree Level Exams, PSC Malayalam Questions
Gk4success Nursing App, PSC Staff Nurse, AIIMS, JIPMER, RCC, MOH, HAAD, DHA, PGIMER, ESIC Nursing Exams

Feedback

Please let us know your experience with our website!.

Forgot Password

Please let us know your experience with our website!.