QUESTION CATEGORIES


Physics (Objective) (Pages :44)

  • 61 Propulsion of rocket is explained by which law of motion?

    Ans : Newton’s Third law of motion
  • 62 Swimming is explained by which law of motion?

    Ans : Newton’s Third law of motion
  • 63 Flying of Birds is explained by which law of motion?

    Ans : Newton’s Third law of motion
  • 64 A property of a body which is unable to change its state by itself in the absense of external force called?

    Ans : Inertia
  • 65 The Law of inertia was discovered by?

    Ans : Galileo
  • 66 Which are the three types of inertia?

    Ans : Inertia of Rest; Inertia of Motion and Inertia of Direction
  • 67 An athlete runs some distance before taking a long jump is example of?

    Ans : Inertia of motion
  • 68 As the train starts moving, a man sitting inside leans backward is an example of?

    Ans : Inertia of rest
  • 69 Rotating wheel of an automobile throw out mud tangentially outward is an example of?

    Ans : Inertia of direction
  • 70 If a rotating body spins on its axis, its motion is called?

    Ans : Spin motion or rotation motion
  • 71 When an object travels around another object it is known as?

    Ans : Revolution
  • 72 The motion of an object in a vertical plane under the influence of gravitational force is known as?

    Ans : Projectile motion
  • 73 Projectile path is known as?

    Ans : Trajectory
  • 74 A projectile reaches maximum range, when angle of projection is at?

    Ans : 450
  • 75 The path of the projectile is always a?

    Ans : Parabola
  • 76 An influence that changes the state of rest in a straight line of a body is called?

    Ans : Force F= ma [m = mass; a = acceleration]
  • 77 Unit of Force is?

    Ans : Newton or Kg m/s2
  • 78 CGS unit of Force is -?

    Ans : Dyne
  • 79 Strongest force in the universe is?

    Ans : Nuclear force
  • 80 Weakest force in the universe, ?

    Ans : Gravitational Force
  • 81 Force acting for a short time?

    Ans : Impulsive force
  • 82 Force which acts on a body moving in a circular path and it is directed towards centre is called?

    Ans : Centripetal force
  • 83 The force required by a Vehicle moving round a curved road is?

    Ans : Centripetal force
  • 84 Force that acts on a body moving in a circular path and is directed away from the centre is called?

    Ans : Centrifugal force
  • 85 The force that helps to separate cream from milk is?

    Ans : Centrifugal force
  • 86 Capability of rotating objects around a fixed axis is called?

    Ans : Torque
  • 87 Force that resists the movement of one surface over another is called?

    Ans : Frictional Force
  • 88 The substances which reduce the frictional force between moving surfaces?

    Ans : Lubricants eg : Grease; Oil; Graphite
  • 89 Force acts in a direction opposite to the direction of motion is?

    Ans : Static friction
  • 90 Force occurs when two objects are moving relative to each other or rub together is?

    Ans : Kinetic friction

"Few things help an individual more than to place responsibility upon them and to let them know that you trust them"

- Booker T. Washington
PSC Malayalam PSC English android app, LDC, KAS, LGS, PSC Degree Level Exams, PSC Malayalam Questions
Gk4success Nursing App, PSC Staff Nurse, AIIMS, JIPMER, RCC, MOH, HAAD, DHA, PGIMER, ESIC Nursing Exams

Feedback

Please let us know your experience with our website!.

Forgot Password

Please let us know your experience with our website!.