QUESTION CATEGORIES


Physics (Objective) (Pages :44)

  • 91 Force acts when two bodies role one another?

    Ans : Rolling friction
  • 92 Force of attraction between unlike molecules is termed as?

    Ans : Adhesion
  • 93 Water drop sticks on glass surface is an example of ….force?

    Ans : Adhesion
  • 94 Force of attraction between like molecules is termed as?

    Ans : Cohesion
  • 95 Water molecules join together is an example of ….force?

    Ans : Cohesion
  • 96 Frictional force acting between parallel layers of a liquid is called?

    Ans : Viscosity
  • 97 Unit of viscosity is?

    Ans : Poise
  • 98 With increase in temperature, viscosity .?

    Ans : Decreases
  • 99 Viscosity of gas is less than viscosity of?

    Ans : Liquid
  • 100 Viscosity of an ideal fluid is?

    Ans : Zero
  • 101 Liquids having low viscosity are called?

    Ans : Mobile liquids eg : Water; Kerosene; Alcohol; Petro
  • 102 Fluids flow with zero viscosity is called?

    Ans : Super fluids eg : Honey; Coaltar; Glycerine etc
  • 103 The property of a liquid by which the free surface of liquid acts like a stretched membrane?

    Ans : Surface tension
  • 104 Surface tension is caused due to?

    Ans : Unbalanced molecular cohesive force
  • 105 Surface tension is inversely proportional to temperature and?

    Ans : Pressure
  • 106 Surface tension of hot water is less than that of?

    Ans : Cold water
  • 107 Insects walking over the water surface can be explained by?

    Ans : Surface tension of water
  • 108 Spherical shape of rain drops can be explained by?

    Ans : Surface tension of water
  • 109 Capillary phenomenon is due to?

    Ans : surface tension
  • 110 Rise of water level in plants is due to?

    Ans : surface tension
  • 111 Ability of a body to return to its original shape is called?

    Ans : Elasticity
  • 112 The force per unit area is called?

    Ans : Pressure [Pressure = Force/Area]
  • 113 The SI Unit of pressure=?

    Ans : Pascal or N/m2
  • 114 Unit of thrust is?

    Ans : Newton
  • 115 CGS unit of thrust is?

    Ans : dyne /cm2
  • 116 Force acts more on objects having?

    Ans : Low Surface area
  • 117 Atmospheric pressure =….?

    Ans : 760mm of Mercury
  • 118 Unit of Atmospheric pressure?

    Ans : Bar 1 bar = 10^5 pascal
  • 119 Pressure at sea level is taken as the?

    Ans : Standard Atmospheric Pressure
  • 120 Barometer is used to calculate?

    Ans : Atmospheric Pressure

"If you can’t outplay them, outwork them"

- Ben Hogan
PSC Malayalam PSC English android app, LDC, KAS, LGS, PSC Degree Level Exams, PSC Malayalam Questions
Gk4success Nursing App, PSC Staff Nurse, AIIMS, JIPMER, RCC, MOH, HAAD, DHA, PGIMER, ESIC Nursing Exams

Feedback

Please let us know your experience with our website!.

Forgot Password

Please let us know your experience with our website!.