QUESTION CATEGORIES


Physics (Objective) (Pages :44)

  • 1291 Of the four locations mentioned below the highest inside temperature will be attained in the pressure cooker operated with the pressure valve open?

    Ans : at a place in a valley below sea level
  • 1292 Radio telescopes are better than optical telescopes because?

    Ans : All of the above
  • 1293 Light Emitting Diodes (LED) is used in fancy electronic devices such as toys emit?

    Ans : visible light
  • 1294 Mercury is commonly used as a thermometric fluid rather than water because?

    Ans : mercury has greater visibility than water
  • 1295 Optical fibre works on the?

    Ans : total internal reflection
  • 1296 Light from the star, Alpha Centauri, which is nearest to the earth after the sun, reaches the earth in?

    Ans : 4.2 years
  • 1297 Supersonic plane fly with the speed?

    Ans : greater than the speed of sound
  • 1298 Mach number is used in connection with the speed of?

    Ans : aircraft
  • 1299 On a stationary sail boat, air is blown from a fan attached to the boat. The boat?

    Ans : does not move
  • 1300 Rainbow is due to?

    Ans : refraction and reflection of sunlight by water droplets
  • 1301 Stars which appear single to the naked eye but are double when seen through a telescope are?

    Ans : binaries
  • 1302 ML2T-2 is the dimensional formula for?

    Ans : couple acting on a body
  • 1303 Solar eclipse will take place when?

    Ans : the moon is between the sun and the earth
  • 1304 Isotopes of an element contain?

    Ans : the same number of protons but different number of neutrons
  • 1305 One watt-hour is equivalent to?

    Ans : 3.6 x 103 J
  • 1306 Sir C.V. Raman was awarded Nobel Prize for his work connected with which phenomenon of radiation?

    Ans : Scattering
  • 1307 Radiocarbon dating technique is used to estimate the age of?

    Ans : fossils
  • 1308 Large astronomical telescopes always use as objective?

    Ans : combinations of lenses
  • 1309 One should not connect a number of electrical appliances to the same power socket because?

    Ans : this can damage the domestic wiring due to overloading
  • 1310 Rainbow is produced when sunlight fall on drops of rain. Which of the following physical phenomena are responsible for this : Diffusion, Refraction, Internal reflection?

    Ans : II and III
  • 1311 Natural radioactivity was discovered by?

    Ans : Henri Becquerel
  • 1312 Planets are?

    Ans : non-luminous heavenly bodies
  • 1313 One nanometer is equal to?

    Ans : 10-9m
  • 1314 Mica is used in electrical appliances such as electric iron because mica is?

    Ans : a good conductor of heat but a bad conductor of electricity
  • 1315 It is easier to roll a barrel full of coal tar than to pull it because?

    Ans : the rolling friction is much less than the sliding friction
  • 1316 Minimum number of unequal vectors which can give zero resultant are?

    Ans : three
  • 1317 Intensity of sound has?

    Ans : an object existence
  • 1318 Rain is falling vertically downwards. To a man running east-wards, the rain will appear to be coming from?

    Ans : east
  • 1319 An aeroplane is flying horizontally with a velocity of 600 km/h and at a height of 1960 m. When it is vertically at a point A on the ground a bomb is released from it. The bomb strikes the ground at point B. The distance AB is?

    Ans : 3.33 km

"It’s how you deal with failure that determines how you achieve success"

- David Feherty
PSC Malayalam PSC English android app, LDC, KAS, LGS, PSC Degree Level Exams, PSC Malayalam Questions
Gk4success Nursing App, PSC Staff Nurse, AIIMS, JIPMER, RCC, MOH, HAAD, DHA, PGIMER, ESIC Nursing Exams

Feedback

Please let us know your experience with our website!.

Forgot Password

Please let us know your experience with our website!.