QUESTION CATEGORIES


Physics (Objective) (Pages :44)

  • 121 The liquid used in Barometer?

    Ans : Mercury
  • 122 Sudden fall of mercury level in Barometer indicates?

    Ans : Storm
  • 123 Rising level of mercury in Barometer indicates?

    Ans : Calm climate
  • 124 Force of attraction between any two bodies in the universe is called?

    Ans : Gravitation
  • 125 Law of gravitation was discovered by?

    Ans : Sir Isaac Newton
  • 126 Weakest force in nature?

    Ans : Gravitational Force
  • 127 The force keeps the earth and other planetary objects in their orbits around the sun?

    Ans : Gravitational Force
  • 128 The acceleration with which the freely falling bodies are attracted towards the earth is called the?

    Ans : Acceleration due to gravity (g)
  • 129 Weight of freely falling body?

    Ans : Zero
  • 130 At the Center of earth Acceleration due to gravity (g) is?

    Ans : zero
  • 131 Acceleration due to gravity (g) is maximum at?

    Ans : polar regions
  • 132 Acceleration due to gravity (g) is minimum at?

    Ans : Equatorial regions
  • 133 Universal Law of Gravitation was put forward by?

    Ans : Sir Isaac Newton
  • 134 The 'g' is maximum on Jupiter and minimum on the planet?

    Ans : Mercury
  • 135 Astronaut cannot drink lemonade with the help of a straw because?

    Ans : There is no atmosphere on the moon
  • 136 Minimum speed which a body must have to escape from the earth's gravitational force is called?

    Ans : Escape Velocity
  • 137 Escape velocity of moon?

    Ans : 2.4 km/s
  • 138 Escape velocity of earth?

    Ans : 11.2km/s
  • 139 Escape velocity of planet Jupiter?

    Ans : 60km/s
  • 140 Escape velocity of planet Mercury?

    Ans : 4.2km/s
  • 141 Escape velocity of the planets increases with its?

    Ans : Mass
  • 142 Scientific study of light?

    Ans : Optics
  • 143 Light is an?

    Ans : Electromagnetic Wave &. Transverse wave;
  • 144 Light travels through air or vacuum at a speed of 3?

    Ans : x 108m/s
  • 145 Order of speed of light?

    Ans : water < glass.< air < vacuum
  • 146 Velocity of light is greater than the?

    Ans : Sound
  • 147 Light reaches earth from sun in?

    Ans : 8 minutes 20semnds (500 seconds)
  • 148 Substances which do not pass light through them are called?

    Ans : Opaque substances eg : paper; storie
  • 149 Substances which allow light to pass through them are called?

    Ans : Transparent substances eg : glass
  • 150 Wave theory of light was proposed by?

    Ans : Christian Huygens

" Success is nothing more than a few simple disciplines, practiced every day."

- Jim Rohn
PSC Malayalam PSC English android app, LDC, KAS, LGS, PSC Degree Level Exams, PSC Malayalam Questions
Gk4success Nursing App, PSC Staff Nurse, AIIMS, JIPMER, RCC, MOH, HAAD, DHA, PGIMER, ESIC Nursing Exams

Feedback

Please let us know your experience with our website!.

Forgot Password

Please let us know your experience with our website!.