QUESTION CATEGORIES


Physics (Objective) (Pages :44)

  • 151 Electromagnetic theory of light was proposed by?

    Ans : James Clark Maxwell
  • 152 ‘The Corpuscular theory' related to light was proposed by?

    Ans : Isaac Newton in 1675
  • 153 The shadow obtained from a point source is a region of darkness which is called?

    Ans : Umbra
  • 154 The band of seven colours obtained due to the dispersion of white light is called?

    Ans : Visible Spectrum
  • 155 When frequency increases wave length?

    Ans : Decreases
  • 156 Colour with maximum frequency is?

    Ans : Violet
  • 157 Colour with minimum frequency is?

    Ans : Red
  • 158 Colour with maximum wavelength is?

    Ans : Red
  • 159 Colour with minimum wavelength is?

    Ans : Violet
  • 160 The colour that deviates maximum through glass prism is?

    Ans : red
  • 161 The colour that deviates minimum through glass prism is?

    Ans : Violet
  • 162 Colour used in laboratory for indicating danger?

    Ans : Yellow
  • 163 Colour sensitive to human eye?

    Ans : Yellow
  • 164 Colour used as danger signal?

    Ans : Red
  • 165 Corpuscular theory was propounded by?

    Ans : Isaac Newton
  • 166 Wave theory was propounded by?

    Ans : Christiaan Huygens
  • 167 Quantum Theory was propounded by?

    Ans : Max Planck
  • 168 Electromagnetic theory was propounded by?

    Ans : James Clark Maxwell
  • 169 Photo electric effect was propounded by?

    Ans : Heinrich Hertz
  • 170 Which surface reflects all form's of light and heat?

    Ans : white surface
  • 171 Which surface absorbs all forms of light and heat?

    Ans : black surface
  • 172 Red light passing through a green object, appears?

    Ans : Black?
  • 173 Why the Sky appears blue?

    Ans : Due to the shorter wavelength of blue colour; it is scattered more than the red colour of longer wavelength
  • 174 Primary colours are?

    Ans : Red; Green; Blue
  • 175 Primary colours used in colour television are?

    Ans : Red; Green; Blue
  • 176 Colour television uses?

    Ans : Additive colour mixing
  • 177 By mixing suitable mixture of primary colours gives?

    Ans : Secondary colours
  • 178 The branch of physics which deals with the measurement of light. emitted by objects is called?

    Ans : Photometry
  • 179 Tertiary colours are obtained by?

    Ans : Mixing up of two secondary colours
  • 180 The substances used in colour paints, filters, plastics and other materials?

    Ans : Pigments

"My mission in life is not merely to survive, but to thrive; and to do so with some passion, some compassion, some humor, and some style"

- Maya Angelou
PSC Malayalam PSC English android app, LDC, KAS, LGS, PSC Degree Level Exams, PSC Malayalam Questions
Gk4success Nursing App, PSC Staff Nurse, AIIMS, JIPMER, RCC, MOH, HAAD, DHA, PGIMER, ESIC Nursing Exams

Feedback

Please let us know your experience with our website!.

Forgot Password

Please let us know your experience with our website!.