QUESTION CATEGORIES


Physics (Objective) (Pages :44)

  • 181 Subtractive colour mixing is used in?

    Ans : Pigments
  • 182 For printing, colour pigments used are?

    Ans : Yellow; Magenta; Cyan
  • 183 The light rays consist of small energy packets called?

    Ans : Quantum
  • 184 Quantum of light is known as?

    Ans : Photon
  • 185 Quantum Theory was put forward by?

    Ans : Max Planck
  • 186 Absorption of light of one wave length by a substance and the re-emission of light of greater wavelength is called?

    Ans : Fluorescence
  • 187 Emission of light in the visible region after absorbing certain electromagnetic radiations is called?

    Ans : Photoluminescence
  • 188 Photoelectric Effect was proposed by?

    Ans : Heinrich Hertz
  • 189 Photoelectric Effect was explained by?

    Ans : Albert Einstein
  • 190 For his explanation of Photoelectric Effect, he got Nobel prize for Physics in?

    Ans : 1921
  • 191 The Law of Photoelectric Effect was formulated by?

    Ans : Albert Einstein
  • 192 The working principle of solar cells?

    Ans : Photoelectric Effect
  • 193 When a ray of light falls on a smooth surface and returns to the same medium, it is called?

    Ans : Reflection of light
  • 194 An object which reflects all colours appears as?

    Ans : White
  • 195 An object which absorbs all colours appears as?

    Ans : Black
  • 196 The bending of light when a ray of light travels from one medium to another is called.?

    Ans : Refraction
  • 197 Snell's law is related with?

    Ans : Refraction
  • 198 Twinkling of stars is due to?

    Ans : Refraction of light
  • 199 A pond looks shallow is due to?

    Ans : Refraction of light
  • 200 Stick appears to be bended, when immersed in water is due to?

    Ans : Refraction of light
  • 201 Early sunrise and late sunset is due to?

    Ans : Refraction of light
  • 202 Mirage is due to?

    Ans : Refraction of light
  • 203 Due to change of medium the phase velocity of the wave is changed but its frequency remains?

    Ans : Constant
  • 204 Fatamorgana is a term associated with?

    Ans : Mirage
  • 205 The measure of optical density of the medium is?

    Ans : Refractive index
  • 206 Refractive index of a medium is calculated by?

    Ans : Speed of light in vacuum/Speed of light in medium$
  • 207 Refractive index of water is?

    Ans : 1.33
  • 208 Refractive index of vacuum is?

    Ans : 1
  • 209 Refractive index of ice is?

    Ans : 1.31
  • 210 Refractive index of diamond is?

    Ans : 2.42

"Success is a state of mind. If you want success, start thinking of yourself as a success"

- Dr.Joyce Brothers
PSC Malayalam PSC English android app, LDC, KAS, LGS, PSC Degree Level Exams, PSC Malayalam Questions
Gk4success Nursing App, PSC Staff Nurse, AIIMS, JIPMER, RCC, MOH, HAAD, DHA, PGIMER, ESIC Nursing Exams

Feedback

Please let us know your experience with our website!.

Forgot Password

Please let us know your experience with our website!.