QUESTION CATEGORIES


Renaissance of Kerala (Pages :23)

  • 211 Who was ridiculously called ‘Kafur’ by the conservative sect of muslims as they opposed his reformist activities?

    Ans : Vakkom Maulavi
  • 212 Who said “No caste, no religion, no god for man”?

    Ans : Sahodaran Ayyappan
  • 213 In which year was the Begging March of V.T.Bhatathirippad?

    Ans : 1931
  • 214 The prefix ‘Mahakavi’ awarded to Kumaranasan by Madras University in the year ___?

    Ans : 1922
  • 215 The importance of 19th April 1991 in Kerala history?

    Ans : Kerala bacame the first total literate state in India
  • 216 Who was known as the ‘Saint without Saffron’?

    Ans : Chattampi Swamikal
  • 217 Bhattarakeswaram Temple is related to?

    Ans : Chattampi Swamikal
  • 218 In which year GP Pillai passed away?

    Ans : 1903
  • 219 Sree Narayana Guru visited the Satyagrahis at Vaikkom in?

    Ans : 1924
  • 220 In which year P.Krishna Pillai was born?

    Ans : 1906
  • 221 Who among the following had been appointed as an accountant in Government Secretariat by Dewan T.Madhava Rao?

    Ans : Chattampi Swamikal
  • 222 Kumarakodi is the final resting place of?

    Ans : Kumaranasan
  • 223 Who authored ‘Sathyamennath Ivide manushyanakunnu’?

    Ans : V.T.Bhattathirippad
  • 224 Whose ancestral home was ‘Vayalvaram Veedu’?

    Ans : Sree Narayana Guru
  • 225 Who advised the organisers of Vaikom Satyagraha to conduct ‘Savarna Jatha’?

    Ans : Mahathma Gandhi
  • 226 Who constituted a troup for practising and performing Kathakali under the aegis of Mangalam temple?

    Ans : Arattupuzha Velayudha Panicker
  • 227 Who was the volunteer captain of Guruvayur Sathyagraha?

    Ans : A.K.Gopalan
  • 228 The mouth piece of Sadhujana Paripalana Sangham, started in 1913?

    Ans : Sadhujana Paripalini
  • 229 Sivagiri Theerthadanam, was conceived by Vallabhasseri Govindan Vaidyar and _____?

    Ans : T K Kittan Writer
  • 230 In which year Sadhujana Paripalana Sangham became ‘Pulaya Mahasabha’?

    Ans : 1938
  • 231 The lawyer who appeared for C.Kesavan in the Kozhanchery Speech case?

    Ans : TM Varghese
  • 232 “Whatever the religion, attire, language and such other things of human kind, as they belong to same caste (species) there is no harm in interdining and intermarriage between them”-Sree Narayana Guru made this suggestion to?

    Ans : Sahodaran Ayyappan
  • 233 Who was given the name ‘Mudichoodum Perumal’ by his parents?

    Ans : Ayya Vaikundar
  • 234 Jnanodayam Sabha’ was founded under the patronage of Pandit Karuppan at?

    Ans : Edakochi
  • 235 Which newspaper was called ‘Bible of Thiyyas’?

    Ans : Mithavadi
  • 236 Who established SN Trust in 1952?

    Ans : R.Shankar
  • 237 The first Sanyasa disciple of Sree Narayana Guru?

    Ans : Sivalingadasa Swamikal
  • 238 Who wrote ‘Paropakari’?

    Ans : Makthi Thangal
  • 239 At which place Chattampi Swamikal aquired self realization?

    Ans : Vadaveeswaram
  • 240 Acts that one performs For one’s own sake Should also aim for the good Of other menare the words of?

    Ans : Sree Narayana Guru

"When I hear somebody sigh, 'Life is hard,' I am always tempted to ask, 'Compared to what?"

- Sydney Harris
PSC Malayalam PSC English android app, LDC, KAS, LGS, PSC Degree Level Exams, PSC Malayalam Questions
Gk4success Nursing App, PSC Staff Nurse, AIIMS, JIPMER, RCC, MOH, HAAD, DHA, PGIMER, ESIC Nursing Exams

Feedback

Please let us know your experience with our website!.

Forgot Password

Please let us know your experience with our website!.