QUESTION CATEGORIES


Renaissance of Kerala (Pages :23)

  • 241 Who founded Sidhasamjam at Vatakara in 1920?

    Ans : Swami Sivananda Paramahamsar
  • 242 Kumaranasan was born in the year?

    Ans : 1873
  • 243 With whom GP Pillai visited England in 1897?

    Ans : Dr.TM Nair
  • 244 Whom Sardar K.M.Panicker called the ‘Madan Mohan Malavya of Kerala’?

    Ans : Mannath Padmanabhan
  • 245 In which year Arya Pallam was born?

    Ans : 1908
  • 246 The founder of Thathva Prakashika Ashram at Kozhikode?

    Ans : Vagbhatananda
  • 247 Which newspaper started its publication on 18th March 1923?

    Ans : Mathrubhumi
  • 248 Who led the Perinad strike?

    Ans : Ayyankali
  • 249 Who was the first owner of Mithavadi?

    Ans : T.Sivasankaran
  • 250 “If you want to speak of politics in India, you must speak through the language of religion.” Who gave this advice to Dr.Palpu?

    Ans : Swami Vivekananda
  • 251 The social reformer who led Achipudava Samaram?

    Ans : Arattupuzha Velayudha Panicker
  • 252 The first medical graduate from Ezhava community in Travancore?

    Ans : Dr.Palpu
  • 253 Who founded the Siddhasramam at Alathur?

    Ans : Brahmananda Swami Sivayogi
  • 254 What was the real name of Anandatheerthan?

    Ans : Ananda Shenai
  • 255 Who wrote ‘Brahmavidya Panchakam’ , a Sanskrit work?

    Ans : Sree Narayana Guru
  • 256 Araya Vamsodharani Sabha had its seat at?

    Ans : Engandiyoor
  • 257 The founder of Indian Coffee House?

    Ans : A.K.Gopalan
  • 258 Who patronised ‘Sudharma Sooryodaya Sabha’ at Thevara?

    Ans : Pandit Karuppan
  • 259 Who established the first school for depressed classes in Kerala?

    Ans : Ayyankali
  • 260 Who was also known by the name ‘Sree Bhatarakan’?

    Ans : Chattampi Swamikal
  • 261 The seat of Kerala State Library Council?

    Ans : Thiruvananthapuram
  • 262 The name of the boat Kumaranasan was travelling before he met an accident that caused his death?

    Ans : Redeemer
  • 263 Who initiated Raja Yoga into Vagbhatananda?

    Ans : Brahmananda Sivayogi
  • 264 Whose birthday is observed as ‘Jeevakarunya Dinam’?

    Ans : Chattampi Swamikal
  • 265 The first president of Purogamana Kala Sahithya Sangham?

    Ans : Vyloppilly Sreedharamenon
  • 266 “ Whatever may be the religion of a man, it is enough if he becomes virtuous “ are the words of?

    Ans : Sree Narayana Guru
  • 267 Who founded Athma Bodhodaya Sangham?

    Ans : Subhananda Gurudevan
  • 268 The social reformer who said “Mind is God”?

    Ans : Brahmananda Sivayogi
  • 269 In which year Kumaranasan became a member of Praja Sabha?

    Ans : 1920
  • 270 The author of ‘Adukkalayilninnu Arangathekku’?

    Ans : V.T.Bhatathirippad

"A strong, positive self image is the best possible preparation for success."

- Joyce Brothers
PSC Malayalam PSC English android app, LDC, KAS, LGS, PSC Degree Level Exams, PSC Malayalam Questions
Gk4success Nursing App, PSC Staff Nurse, AIIMS, JIPMER, RCC, MOH, HAAD, DHA, PGIMER, ESIC Nursing Exams

Feedback

Please let us know your experience with our website!.

Forgot Password

Please let us know your experience with our website!.