QUESTION CATEGORIES


July 2019 (Pages :3)

  • 31 In which sector Prime Minister Narendra Modi announced the creation of the post of Chief in his Independence Day speech 2019?

    Ans : Defence
  • 32 Which Indian batsman has become first cricketer to score 20,000 international runs in a decade?

    Ans : Virat Kohli
  • 33 Who created history by becoming the first Indian to claim a world title in motorsports by lifting the FIM World Cup held in Hungary in the women’s category?

    Ans : Aishwarya Pissay
  • 34 Who won the National Film Award 2019 for Best Actress for her performance in Telugu film Mahanati?

    Ans : Keerthy Suresh
  • 35 Who won the National Film Award 2019 for Best Actor?

    Ans : Ayushmann Khurrana (Andhadhun), Vicky Kaushal (Uri: The Surgical Strike)
  • 36 Which film won the National Film Award 2019 for Best Feature Film category?

    Ans : Helaru (Gujarati)
  • 37 Who won the National Film Award 2019 for Best Direction?

    Ans : Aditya Dhar (Uri: The Surgical Strike)
  • 38 Which film won the National Film Award 2019 for Best Hindi Film?

    Ans : Andhadhun
  • 39 Which film won the National Film Award 2019 for Best Popular Film category?

    Ans : Badhaai Ho
  • 40 How many states have signed MoU with Union Ministry of Textiles for skilling about 4 lakh workers as part of Scheme for Capacity Building in Textile Sector (SAMARTH)?

    Ans : 16
  • 41 Name the ISRO Chief who led ISRO's successful launch of Chandrayaan 2 mission recently and who was awarded Dr. A.P.J. Abdul Kalam Award by Tamil Nadu government?

    Ans : K Sivan
  • 42 Who was elected as the first woman President of Indian National Science Academy (INSA)?

    Ans : Chandrima Shaha
  • 43 Name the founder of ISRO on whose 100th birthday Google has dedicated a doodle?

    Ans : Vikram Sarabhai
  • 44 Which Article alongwith Article 35A related to Jammu and Kashmir was scrapped by the Parliament recently?

    Ans : Article 370
  • 45 After scrapping of Article 370, now India has how many union territories?

    Ans : 9 (earlier it was 7)
  • 46 After scrapping of Article 370 which two union territories were formed?

    Ans : Jammu & Kashmir and Ladakh
  • 47 Now as a union territory, out of Jammu & Kashmir and Ladakh, which one will not have a Legislative Assembly?

    Ans : Ladakh
  • 48 After scrapping of Article 370, now India has how many states?

    Ans : 28 (earlier it was 29)
  • 49 Name the former External Affairs Minister and first women chief minister of Delhi who passed away recently?

    Ans : Sushma Swaraj
  • 50 The BCCI after years of opposition has finally agreed to come under the ambit of the _________ and agreed to adhere to it’s anti-doping policy.

    Ans : National Anti-Doping Agency (NADA)
  • 51 Name the former President of India who was conferred the Bharat Ratna by President Ram Nath Kovind?

    Ans : Pranab Mukherjee
  • 52 Name the Assamese singer and Bharatiya Jana Sangh leader who were also awarded Bharat Ratna posthumously by President Ram Nath Kovind?

    Ans : Bhupen Hazarika and Nanaji Deshmukh
  • 53 Pakistan has permanently stopped which train’s services to India?

    Ans : Samjhauta express
  • 54 Name the Indian freedom struggle movement which completed 77 years on August 8, 2019?

    Ans : Quit India
  • 55 Reserve Bank of India’s (RBI) Third Bi-monthly Monetary Policy Statement, 2019-20 reduces Repo Rate by ________ from 5.75 per cent.

    Ans : 35 basis points
  • 56 According to the Periodic Labour Force Survey (PLFS) 2017-18, what percentage of India’s young people (15-29 years) in the labour force are unemployed?

    Ans : 17.8 per cent
  • 57 On which day The National Handloom Day was observed across India?

    Ans : 7-Aug
  • 58 India’s 1st 3-D Smart Traffic Signal “Intelights” devised by the students of Chitkara University was launched in which city?

    Ans : Mohali
  • 59 As per the Archaeological Survey of India (ASI) in which state ‘Bharati Huda’, a rural settlement, had thrived about 3600 years ago?

    Ans : Odisha
  • 60 How many individuals will be scanned under the Human Genome Mapping Project of Government of India?

    Ans : 20,000

"You will never change your life until you change something you do daily"

- Mike Murdock
PSC Malayalam PSC English android app, LDC, KAS, LGS, PSC Degree Level Exams, PSC Malayalam Questions
Gk4success Nursing App, PSC Staff Nurse, AIIMS, JIPMER, RCC, MOH, HAAD, DHA, PGIMER, ESIC Nursing Exams

Feedback

Please let us know your experience with our website!.

Forgot Password

Please let us know your experience with our website!.