QUESTION CATEGORIES


Basic General Knowledge (Pages :442)

  • 1 Zambia and Zimbabwe together used to be called what?

    Ans : Rhodesia
  • 2 Who is the author of “Reminiscences”?

    Ans : Thomas Carlyle
  • 3 The chief excretory organs of human body is ?

    Ans : The kidneys
  • 4 First Muslim President of Indian Union?

    Ans : Dr. Zakir Hussain
  • 5 Which country in the world's largest fishing industry?

    Ans : China
  • 6 Largest Diamond Mines (World)?

    Ans : Kimberley (South Africa)
  • 7 Who is the author of “Diplomacy”?

    Ans : Henry Kissinger
  • 8 Who was the first Vice Chancellor of Travancore University from 1937 to 1947?

    Ans : Sir C P Ramaswami Ayyar
  • 9 From where the famous Buddhist image Karumadikuttan has been discovered?

    Ans : Karumadi near Ambalappuzha.
  • 10 ATP synthesis takes place in ?

    Ans : Mitochondrion
  • 11 Excessive stimulus for alcohol consumption is called?

    Ans : Dypsomania
  • 12 Who is the author of “ Dharmapuranam “?

    Ans : O.V Vijayan
  • 13 The American President William McKinley was assassinated in?

    Ans : 1901
  • 14 Who is the author of "Story of My Experiments with Truth "?

    Ans : Gandhiji
  • 15 Pakistan President who was hanged to death in 1979?

    Ans : Sulfiker Ali Bhuto
  • 16 Death of tissues resulting from some mineral deficiency is known as ?

    Ans : Necrosis
  • 17 Who is the author of “Towards New Horizons”?

    Ans : Dinesh Singh
  • 18 Indian Institute of Management is located at?

    Ans : Ahmedabad; Kolkata; Bangalore; Lucknow; Indore and Kozhikode.
  • 19 Who is the author of “Rape of Bangladesh”?

    Ans : Anthony Mascrenhas
  • 20 India's first gymnastic training centre was setup at?

    Ans : Thalassery
  • 21 Who is the author of “The First Person”?

    Ans : Vladimir Putin
  • 22 BCG (Bacillus Calmette Guerin) vaccine used to prevent ?

    Ans : Tuberculosis
  • 23 Early Postman of Travancore were known as?

    Ans : 'Anchal Pillai'
  • 24 Who is the author of “ The Accompanist” ?

    Ans : Anita Desai
  • 25 ‘Nair woman’ is a famous painting of?

    Ans : Raja Ravi Varma
  • 26 Sterilization process in female is called ?

    Ans : Tubectomy
  • 27 Epilepsy is a disease of the?

    Ans : Nervous system
  • 28 World’s Loneliest Island?

    Ans : Tristan Da Cunha
  • 29 Who is the author of “Metamorphoses”?

    Ans : Ovid
  • 30 Who is the author of “Kubla Khan”?

    Ans : Coleridge

"Life is not lost by dying; life is lost minute by minute, day by dragging day, in all the thousand small uncaring ways"

- Stephen Vincent Benet
PSC Malayalam PSC English android app, LDC, KAS, LGS, PSC Degree Level Exams, PSC Malayalam Questions
Gk4success Nursing App, PSC Staff Nurse, AIIMS, JIPMER, RCC, MOH, HAAD, DHA, PGIMER, ESIC Nursing Exams

Feedback

Please let us know your experience with our website!.

Forgot Password

Please let us know your experience with our website!.