QUESTION CATEGORIES


Kerala (Pages :39)

  • 1 The State of Kerala was formed on?

    Ans : November 1;1956
  • 2 When Kerala was formed on linguistic basics which of the Malayalam speaking Indian states were merged together?

    Ans : Travancore; Cochin and the Malabar district of Madras Presidency
  • 3 Which is the eastern boundary of Kerala?

    Ans : The Sahyadris
  • 4 Which sea is the western boundary of Kerala?

    Ans : Lakshdweep sea
  • 5 Who was the first Chief Minister of Kerala?

    Ans : EMS Namboothiripad
  • 6 On which date the first Chief Minister of Kerala EMS Namboothiripad sworn in?

    Ans : 15-Apr-57
  • 7 What was the total strength of the first Communist ministry?

    Ans : 127 (including one nominated member)
  • 8 Who was the head of the first democratically elected communist government in the world?

    Ans : EMS Namboothiripad
  • 9 Who was the first Speaker of Kerala?

    Ans : R. Sankaranarayan Thampi
  • 10 The EMS Ministry was dismissed on?

    Ans : On 31st July 1959
  • 11 At the time of declaration of Indian independence Pondicherry was a colony of?

    Ans : France
  • 12 Pondicherry was merged with the Indian Union on?

    Ans : 1st November 1954
  • 13 In which year Pondicherry was renamed as Puducherry?

    Ans : 2006
  • 14 Where is the most popular tourist destination Promenade Beach?

    Ans : Pondicherry
  • 15 Where do you find the most popular tourist destination Paradise Beach?

    Ans : Pondicherry
  • 16 Where is the most popular tourist destination The Auroville Beach?

    Ans : Pondicherry
  • 17 Where is the most popular tourist destination Serenity Beach?

    Ans : Pondicherry
  • 18 Who laid the foundation stone of Old Secretariat complex on 7 December 1865?

    Ans : Ayilyam Thirunal
  • 19 The construction of Old Secretariat complex was completed in?

    Ans : 1869
  • 20 Old Secretariat complex started functioning on?

    Ans : 23 August 1869
  • 21 The construction of Old Secretariat complex was carried out by?

    Ans : Bartor; the Chief Engineer of Travancore
  • 22 What is total number of members of Kerala Legislative Assembly?

    Ans : 141 (including the one from Anglo- Indian community nominated by the Governor)
  • 23 What is the tenure of Kerala Legislative Assembly?

    Ans : Five years [starting from the first day of the first session]
  • 24 Which state in India has the highest Human Development Index?

    Ans : Kerala
  • 25 Which state in India has the highest literacy?

    Ans : Kerala with 93.91%
  • 26 Kerala High Court with its seat in Ernakulam was formed in?

    Ans : 1-Nov-56
  • 27 What is the total number of permanent judges in the High Court of Kerala?

    Ans : 26 [including the Chief Justice and 9 Additional Judges]
  • 28 Zilla courts were established in?

    Ans : 1811
  • 29 A Huzur Court was established as the final court of appeal in?

    Ans : 1814
  • 30 Huzur Court was replaced in 1861 with?

    Ans : The Sadar Court

"If we could read the secret history of our enemies, we would find in each man's life a sorrow and a suffering enough to disarm all hostility"

- Henry Longfellow
PSC Malayalam PSC English android app, LDC, KAS, LGS, PSC Degree Level Exams, PSC Malayalam Questions
Gk4success Nursing App, PSC Staff Nurse, AIIMS, JIPMER, RCC, MOH, HAAD, DHA, PGIMER, ESIC Nursing Exams

Feedback

Please let us know your experience with our website!.

Forgot Password

Please let us know your experience with our website!.