QUESTION CATEGORIES


CURRENT AFFAIRS 2018 (Pages :18)

  • 1 Name the new Chief Election Commissioner of India who will replace Shri Achal Kumar Joti?

    Ans : Om Prakash Rawat
  • 2 Government of which state has announced jobs to dependants of martyred jawans?

    Ans : Uttar Pradesh
  • 3 Name the former Chief Minister of Gujarat who has been appointed as the Governor of Madhya Pradesh?

    Ans : Smt Anandiben Patel
  • 4 Name the Indian Naval Ship, the largest ship in the Navy and the country’s only aircraft carrier which was formally affiliated to The Bihar Regiment, a highly decorated and battle hardened Infantry Unit of the Indian Army and the No. 6 Squadron of the Indian Air Force that specializes in maritime strike operations and operates the Jaguar fighter aircraft?

    Ans : INS Vikramaditya
  • 5 Who designed the theme of the official emblem of West Bengal, Biswa Bangla?

    Ans : Mamata Banerjee
  • 6 Which State has decided to provide 1% parallel reservation for orphans in government jobs?

    Ans : Maharashtra
  • 7 A Super Moon, Blue Moon and a total lunar eclipse was observed on?

    Ans : 31st January 2018
  • 8 In which state 7th edition of Rashtriya Sanskriti Mahotsav-2018 was held from 14th to 20th January, 2018?

    Ans : Karnataka
  • 9 Who became the first Indian to win an international medal in skiing?

    Ans : Aanchal Thakur
  • 10 Name the Oscar winning music director who was appointed by the Government of Sikkim as the brand ambassador of the State?

    Ans : AR Rahman
  • 11 On which day the Anti-Leprosy Day was observed in India?

    Ans : 30th January
  • 12 The private sector bank which has become the first Indian bank to cross Rs. 5 trillion in market capitalisation at Bombay Stock Exchange (BSE)?

    Ans : HDFC Bank
  • 13 Name the Member of Parliament who was awarded the Outstanding Parliamentarian award for the year 2017?

    Ans : Bhartruhari Mahatab
  • 14 Every year National Voters Day is celebrated on?

    Ans : 25th January
  • 15 Tamil Nadu Chief Minister Edappadi K Palanichamy was presented with which award for the cultural heritage conservation activities taken up at the iconic Ranganathaswamy temple in Srirangam (Tiruchy) without altering its original splendour?

    Ans : Unesco Award of Merit
  • 16 What was India's overall rank in the Environmental Performance Index 2018 according to a biennial report by Yale and Columbia Universities along with the World Economic Forum?

    Ans : 177
  • 17 What is the rank of India in the list of world's wealthiest countries of 2017 with total wealth of $8,230 billion?

    Ans : Sixth
  • 18 Name the place in Arunachal Pradesh where World War II Memorial Museum was inaugurated by Chief Minister Pema Khandu?

    Ans : Jairampur
  • 19 Which application was launched by Ministry of Railway to track both passenger and freight trains over Zones/Divisions/Section?

    Ans : Smart Freight Operation Optimisation & Real Time Information (SFOORTI)
  • 20 Government of which state has launched Mahatma Gandhi Sarbat Vikas Yojana (MGSVY)?

    Ans : Punjab
  • 21 Which Indian cricketer has been nominated for the Padma Bhushan award for the year 2018?

    Ans : Mahendra Singh Dhoni
  • 22 Government of which state banned manufacturing, distribution, sale, purchase, display and advertisement of electronic cigarettes?

    Ans : Bihar
  • 23 Which state will host the Mathrubhumi International Festival of Letters from 2nd to 4th February 2018?

    Ans : Kerala
  • 24 Who was appointed as the Director General of Federation of Indian Chambers of Commerce & Industry (FICCI)?

    Ans : Dilip Chenoy
  • 25 Who has been conferred with 1st Mufti Mohammad Sayeed Award for Probity in Politics and Public Life?

    Ans : Nitish Kumar
  • 26 Name the former agricultural commissioner of India who passed away on 27th January 2018?

    Ans : Dr Gurcharan Singh Kalkat
  • 27 Who took charge as the Election Commissioner of India succeeding Om Prakash Rawat who was elevated as the Chief Election Commissioner of India?

    Ans : Ashok Lavasa
  • 28 Which Indian metropolitan city has become the first one to get a floating market?

    Ans : Kolkata
  • 29 The World Economic Forum has ranked India at which position on the Inclusive Development Index 2018?

    Ans : 62nd
  • 30 Government of which state has launched Zero Budget Natural Farming (ZBNF) project to promote organic farming among farmers of the state?

    Ans : Himachal Pradesh

"We seek purpose when we are not in touch with who we really are. When an apple tree discovers who it is, the question 'what must I do?' disappears. When you discover who you are (at the deepest place of your being) you will find your purpose"

- Colleen
PSC Malayalam PSC English android app, LDC, KAS, LGS, PSC Degree Level Exams, PSC Malayalam Questions
Gk4success Nursing App, PSC Staff Nurse, AIIMS, JIPMER, RCC, MOH, HAAD, DHA, PGIMER, ESIC Nursing Exams

Feedback

Please let us know your experience with our website!.

Forgot Password

Please let us know your experience with our website!.