QUESTION CATEGORIES


January 2019 (Pages :3)

  • 1 The veteran Bollywood actor and screenwriter who passed away on 31st December 2018?

    Ans : Kader Khan
  • 2 Name the Hindi writer, a recipient of 2017 Jnanpith Award and author of novels such as Zindaginama, Mitro Marjani, etc. who passed away on 25th January 2019?

    Ans : Krishna Sobti
  • 3 What was the theme of National Girl Child Day observed by the Women and Child Development Ministry on 24th January 2019?

    Ans : Empowering Girls for a Brighter Tomorrow
  • 4 Name the former Defence Minister of India who passed away on January 29, 2019? He served under the Atal Bihari Vajpayee-led NDA government?

    Ans : George Fernandes
  • 5 Which ministry signed a Memorandum of Understanding (MoU) with National Council of Applied Economic Research for improving the official statistical system in the country?

    Ans : Ministry of Statistics and Programme Implementation
  • 6 As per the revised Goods and Services Tax (GST) norms, the GST on Haj and Kailash Mansarovar Yatra has been reduced from 18 per cent to how much per cent?

    Ans : 5 per cent
  • 7 Who were conferred the 2019 Bharat Ratna Award on 25th January 2019, India's highest civilian honour, by the President of India Ram Nath Kovind ?

    Ans : Pranab Mukherjee, Nanaji Deshmukh and Bhupen Hazarika
  • 8 Gautam Gambhir, Prabhu Deva, and Late Kader Khan were conferred with which civilian awards?

    Ans : Padma Shri
  • 9 On which day India celebrated the 9th National Voters Day for enhanced participation of citizens in the electoral process?

    Ans : 25th January 2019
  • 10 What was the theme of 9th National Voters Day?

    Ans : No voter to be left behind
  • 11 Name the nanosatellite (measuring 10 x 10 x 10 cm) which was developed by Indian students and Chennai-based Space Kidz India for HAM radio services and launched by Indian Space Research Organisation (ISRO) on PSLV C44 rocket?

    Ans : Kalamsat
  • 12 Which word was declared as the 'Hindi Word of the Year 2018' by the Oxford Dictionary?

    Ans : Nari Shakti
  • 13 What is the name of India's first made-in-India engineless train which was recently named as the 'Vande Bharat Express' by the Railways Ministry?

    Ans : Train 18
  • 14 Which is the only Indian port to be listed amongst the world's top 30 container ports as per the latest Lloyds Report?

    Ans : Jawaharlal Nehru Port Trust (JNPT)
  • 15 Who was named the captain of the ICC's Test and ODI teams of the year 2018?

    Ans : Virat Kohli
  • The 30-year-old, with 1,322 runs, five centuries in 13 Tests and 1,202 runs at an astounding average of 133.55 with six hundreds in 14 ODIs in 2018, was selected to both sides.
  • 16 Which cricketer was named ICC Test, ODI Player and Cricketer of the year 2018?

    Ans : Virat Kohli
  • 17 Who is the only cricketer besides Kohli to be named in both ICC Test and ODI teams of the year 2018?

    Ans : Jasprit Bumrah
  • 18 On which day National Girl Child Day is celebrated every year as a national observance day for the girl child?

    Ans : 24th January 2019
  • 19 Which company launched a new e-commerce platform 're-weave.in' for handloom weavers under the Project ReWeave, as part of its philanthropic initiatives?

    Ans : Microsoft (India)
  • 20 India will surpass which country to become the second largest oil demand growth centre globally in 2019 on back of buoyant auto fuel and LPG consumption?

    Ans : China
  • 21 Ten years after 26/11, the Indian Navy coordinated the largest-ever coastal defence exercise off the Indian coast on 22-23 January 2019. What is the name of this exercise?

    Ans : Sea Vigil
  • 22 Name the historical monument in Delhi in which four museum relating to Netaji Subhash Chandra Bose, the Yaad-e-Jallian Museum based on the Jallianwala Bagh and World War I, museum on 1857- India's first war of Independence and Drishyakala museum- exhibition of Indian art was inaugurated by Prime Minister Narendra Modi?

    Ans : Red Fort
  • 23 Which cricketer won ICC Men's Emerging Cricketer of the Year award for the year 2018?

    Ans : Rishabh Pant
  • 24 To visit which countries, Indians over 65 and under 15 years can now use Aadhaar Card as a valid travel document?

    Ans : Nepal and Bhutan
  • 25 The 15th edition of the Pravasi Bhartiya Divas (PBD) was held in which city on 21st January 2019?

    Ans : Varanasi
  • 26 Which Indian athlete has become the first to be nominated for the Laureus World Comeback of Year Award?

    Ans : Vinesh Phogat
  • 27 To enhance the operational capability of which command, Naval Air Station (NAS) Shibpur will be commissioned as INS Kohassa?

    Ans : Andaman and Nicobar Command (ANC)
  • 28 Pradhan Mantri Rozgar Protsahan Yojana (PMRPY), the flagship scheme of the Central Government for employment generation has crossed the milestone of ____ crore beneficiaries as on January 14, 2019.

    Ans : one
  • PMRPY was announced on August 07, 2016 and is being implemented by Ministry of Labour and Employment through the Employees’ Provident Fund Organization (EPFO).
  • 29 Name the media professional who was appointed as the Chief Executive Officer (CEO) of the International Cricket Council (ICC)?

    Ans : Manu Sawhney
  • 30 On which day, Army Day is celebrated to salute the valiant soldiers who sacrificed their lives to protect the country and its citizens?

    Ans : 15th January

"Everyone is here because he or she has a place to fill and every piece must fit itself into the big jigsaw puzzle"

- Deepak Chopra
PSC Malayalam PSC English android app, LDC, KAS, LGS, PSC Degree Level Exams, PSC Malayalam Questions
Gk4success Nursing App, PSC Staff Nurse, AIIMS, JIPMER, RCC, MOH, HAAD, DHA, PGIMER, ESIC Nursing Exams

Feedback

Please let us know your experience with our website!.

Forgot Password

Please let us know your experience with our website!.