QUESTION CATEGORIES


February 2019 (Pages :2)

  • 1 For which state a new Railway Zone was announced by Railway Minister Piyush Goyal?

    Ans : Andhra Pradesh
  • The new railway zone named Southern Coast Railway will be headquartered in Visakhapatnam.
  • 2 2nd Edition of Indian Sign Language Dictionary for Hearing Impaired Persons contains how many words?

    Ans : 6000 words
  • 3 On which day National Science Day 2019 was observed?

    Ans : 28th February 2019
  • 4 What was the theme of National Science Day 2019?

    Ans : Science for the People and People for Science
  • 5 Which player was honoured with Asian Hockey Federation’s Player of the Year award?

    Ans : Manpreet Singh
  • 6 Which Indian bank which has joined hands with World Bank and UN Women to launch new social impact bonds exclusively for women, called Women's Livelihood Bonds (WLBs)?

    Ans : SIDBI
  • 7 Which state government has recently declared Monkeys as Vermin for the next one year due to monkey menace in the state?

    Ans : Himachal Pradesh
  • 8 The Indian Air Force in a recent retaliatory move destroyed the biggest Jaish-e-Mohammed (JeM) training camp in Balakot. The town is located in which Pakistani provinces?

    Ans : Khyber Pakhtunkhwa
  • 9 PM Modi launched the Pradhan Mantri Kisan Samman Nidhi (PM-KISAN) Yojana for the farmers’ welfare recently. How much income support will be provided in a year to farmers under the scheme?

    Ans : Rs 6000 per year
  • 10 What is the name of India's first humanoid robot developed by Asimov Robotics which was inaugurated by the Chief Minister of Kerala for induction into its police force?

    Ans : KP-BOT
  • 11 12th biennial edition of International Aerospace and Defence Exhibition 'Aero India 2019' was held at which location?

    Ans : Air Force Station Yelahanka
  • 12 What was the tagline for the air show Aero India-2019 (12th edition) which was held at Air Force Station Yelahanka, Bengaluru

    Ans : The Runway to a Billion Opportunities
  • 13 Who became the 14th recipient of the 2018 Seoul Peace Prize?

    Ans : Narendra Modi
  • 14 At which place first ever Drone Olympics, a competition for UAVs (Unmanned Aerial Vehicles) was held from 18th to 21st February 2019?

    Ans : Bengaluru
  • 15 Which state approved Sanskrit as the second official language after Hindi?

    Ans : Himachal Pradesh
  • 16 The Employees’ Provident Fund Organisation (EPFO) raised the interest rate on Employees’ Provident Fund (EPF) for 2018-19. What is the new interests rate?

    Ans : 8.65 percent
  • 17 Which international organisation recently urged the international community to co-operate with India in dealing with terrorism?

    Ans : United Nations Security Council
  • 18 Name India's first self-made fighter jet which received the final operational clearance for induction into the air force as a fully-weaponised fighter jet?

    Ans : Light Combat Aircraft Tejas
  • 19 India has raised customs duty to 200 per cent on all goods imported from which nation?

    Ans : Pakistan
  • The decision was taken following withdrawal of Most Favoured Nation (MFN) status in the aftermath of the Pulwama terror attack.
  • 20 Which state has launched the Annadata Sukhibhava Scheme under which farmers having land less than 5 acres will receive Rs 9000 in addition to Rs 6000 announced by the Central Government?

    Ans : Andhra Pradesh
  • 21 Name the former badminton player of India who has been awarded the Sportstar Lifetime Achievement Award?

    Ans : Prakash Padukone
  • 22 Which team won the Irani Cup 2018-19 season after Draw With Rest of India?

    Ans : Vidarbha
  • 23 The Union Cabinet approved the agreement between India and which organisation for its participation in the Programme for International Students Assessment (PISA)?

    Ans : Organisation for Economic Cooperation and Development (OCED)
  • 24 The Cabinet approved the implementation of Pradhan Mantri Awaas Yojana – Gramin (PMAY-G) beyond March 2019 to which year?

    Ans : 2022
  • 25 The Minister of Human Resource Development, Shri Prakash Javadekar launched ____________ to boost quality digital education in the country.

    Ans : Operation Digital Board
  • Shri Prakash Javadekar disclosed that the digital board will be introduced all over the country in government and government aided schools from class 9th onwards as well as in higher education institutions.
  • 26 Name the former Chairman of Railway Board who has been appointed as the Chairman and Managing Director of Air India?

    Ans : Ashwani Lohani
  • 27 At which place in Maharashtra the Indian Army conducted its annual artillery fire power exercise named Topchi?

    Ans : Deolali
  • 28 The citizens in distress can dial which number to get immediate access to emergency services?

    Ans : 112
  • The Emergency Response Support System (ERSS) is a pan-India single number based response system for persons in distres.
  • 29 Name the new Chairman of Central Board of Direct Taxes (CBDT) who will succeed Sushil Chandra?

    Ans : Pramod Kumar Mody
  • Sushil Chandra will take over as Election Commissioner of India.
  • 30 Name the animal which has been chosen to be the mascot of National Games 2022 to be held in Meghalaya?

    Ans : Clouded Leopard

"Nothing will ever be attempted if all possible objections must be overcome first"

- Gk4success.com
PSC Malayalam PSC English android app, LDC, KAS, LGS, PSC Degree Level Exams, PSC Malayalam Questions
Gk4success Nursing App, PSC Staff Nurse, AIIMS, JIPMER, RCC, MOH, HAAD, DHA, PGIMER, ESIC Nursing Exams

Feedback

Please let us know your experience with our website!.

Forgot Password

Please let us know your experience with our website!.