March 2018 (Pages :3)

  • 1 Name India's latest communication satellite which was successfully launched by Indian Space Research Organisation (ISRO) using the Geosynchronous Satellite Launch Vehicle (GSLV-F08) from Satish Dhawan Space Centre (SDSC) in Sriharikota in Andhra Pradesh?

    Ans : GSAT-6A
  • Explanation: The satellite will provide a platform for developing technologies such as demonstration of 6m S-Band Unfurlable Antenna, handheld ground terminals and network management techniques. These are useful in satellite-based mobile communication applications.
  • 2 105th Indian Science Congress 2018 was held at?

    Ans : Imphal
  • Explanation: Its overall low ranking, 177 among 18 countries, was linked to poor performance in the environment health policy and deaths due to air pollution categories.
  • 3 Against which country the United States has announced 60 billion dollar tariffs for its alleged unfair trade practices?

    Ans : China
  • 4 Assembly of which state passed a bill proposing death penalty in rape cases of girls below the age of 12?

    Ans : Haryana
  • 5 Based on published data of how many indicators the NITI Aayog launched the baseline ranking for the Aspirational Districts across five developmental areas of Health and Nutrition, Education, Agriculture and Water Resources, Financial Inclusion and Skill Development, and Basic Infrastructure.

    Ans : 49 indicators
  • Explanation: The ranking was released by Shri Amitabh Kant, CEO of NITI Aayog.
  • 6 Government of which state observed the martyrdom day of Bhagat Singh, Sukhdev and Rajguru as 'Youth Empowerment Day'?

    Ans : Punjab
  • 7 In respect of which disease, the Union health ministry has made mandatory for Doctors, retail chemists and pharmacists to notify every patient affected by the disease to their local public health authorities?

    Ans : Tuberculosis
  • 8 In the wake of increasing crimes against women State Government of which state has launched '181-Sakhi', a toll-free helpline number for women?

    Ans : Assam
  • 9 In which city Videsh Aaya Pradesh ke Dwaar initiative was launched by the External Publicity and Public Diplomacy Division of the Ministry of External Affairs?

    Ans : Hyderabad
  • 10 In which country President Ram Nath Kovind has inaugurated the World Hindi Secretariat?

    Ans : Mauritius
  • 11 In which nation, construction of the Arab world's first commercial nuclear reactor has been completed?

    Ans : United Arab Emirates (UAE)
  • 12 Kochon Prize is given annually for contribution to ending which disease?

    Ans : Tuberculosis
  • 13 Madhya Pradesh has won the Geographical Indication (GI) tag for a black-feathered chicken breed known for its flavourful meat and found mainly in the tribal district of Jhabua. What is the name of this breed?

    Ans : Kadaknath
  • 14 Name the Afghan cricket player who has become the youngest captain in international cricket at the age of 19 years 165 days?

    Ans : Rashid Khan
  • 15 Name the Australian cricketer who has been fully barred from holding any team leadership position in the future following the ball tampering row?

    Ans : David Warner
  • 16 Name the Bollywood director who has been appointed as the new Chairman of central panel of 65th National Film Awards?

    Ans : Shekhar Kapur
  • 17 Name the captain of Australian cricket team who has been banned from playing international cricket for a period of one year by Australian Cricket Board following ball tampering row?

    Ans : Steve Smith
  • 18 Name the captain of Australian cricket team who stepped down from his position after a ball-tampering row?

    Ans : Steve Smith
  • 19 Name the coach of Australian cricket team who announced his resignation following the ball tampering row?

    Ans : Darren Lehmann
  • 20 Name the debt-ridden airline in respect of which the Union Government has decided to divest 76 percent stake?

    Ans : Air India
  • Explanation: The carrier has been running on taxpayers' money, failing to profits in more than a decade. By the end of 2 16-17, the airline had a debt of nearly 49, crore.
  • 21 Name the eminent Hindi poet and Jnanpith awardee who passed away at the age of 84?

    Ans : Kedarnath Singh
  • 22 Name the former Director of The National Centre for Biological Sciences who has been appointed Principal Scientific Advisor to the Indian Government succeeding nuclear physicist R. Chidambaram?

    Ans : K Vijay Raghavan
  • 23 Name the former Karnataka High Court judge who has been appointed the new acting chairperson of National Green Tribunal?

    Ans : Justice Jawad Rahim
  • 24 Name the Indian sports person who has been chosen to be India's flag-bearer for the opening ceremony of Commonwealth Games 2018?

    Ans : PV Sindhu
  • 25 Name the National Democratic Progressive Party leader who sworn in as the Chief Minister of Nagaland?

    Ans : Neiphiu Rio
  • 26 Name the National People's Party President who sworn in as the Chief Minister of Meghalaya?

    Ans : Conrad Sangma
  • 27 Name the reputed Indian architect, known for designing iconic buildings such as Amdavad ni Gufa and IIM Bangalore, who has become the first-ever Indian to win the Pritzker Prize?

    Ans : Balkrishna Doshi
  • 28 Name the Russian President who won historic fourth term?

    Ans : Vladimir Putin
  • 29 Name the Union Minister of Commerce and Industry who has been given the additional charge of the Ministry of Civil Aviation following the resignation of Ashok Gajapathi Raju?

    Ans : Suresh Prabhu
  • 30 Name the Union Territory which has become first in the country to run completely on solar power?

    Ans : Diu

"The best revenge is massive success."

- Frank Sinatra
PSC Malayalam PSC English android app, LDC, KAS, LGS, PSC Degree Level Exams, PSC Malayalam Questions
Gk4success Nursing App, PSC Staff Nurse, AIIMS, JIPMER, RCC, MOH, HAAD, DHA, PGIMER, ESIC Nursing Exams

Feedback

Please let us know your experience with our website!.

Forgot Password

Please let us know your experience with our website!.