QUESTION CATEGORIES


April 2019 (Pages :3)

  • 1 RBI will issue Rs 20 banknotes of greenish-yellow colour. The new Rs 20 banknotes will bear which heritage site of India?

    Ans : Ellora Caves
  • 2 Which rule under the 'Conduct of Elections Rules' lists out a 6-month jail term along with a Rs 1000 fine for falsely reporting malfunctioning of EVMs and VVPATs?

    Ans : Rule 49MA
  • 3 Which cyclone is expected to intensify into a very severe cyclonic storm and will continue to move North West and change its path to North East in India, as per Indian Meteorological Department (MeT) department?

    Ans : Cyclone Fani
  • 4 Wrestling Federation of India recommended whom for the Rajiv Gandhi Khel Ratna Award 2019?

    Ans : Bajrang Punia and Vinesh Phogat
  • 5 The National Company Law Tribunal approved the merger of which bank with Bharat Financial Inclusion?

    Ans : IndusInd Bank
  • 6 The High Court of which state lifted the ban on mobile application TikTok, three weeks after it had asked the government to prohibit further downloads of this popular Chinese short-video application?

    Ans : Madras High Court
  • 7 Former Indian Army Chief General Dalbir Singh Suhag was recently appointed as India's High Commissioner to which country?

    Ans : Seychelles
  • 8 The Indian Council of Medical Research (ICMR) launched the MERA India programme to eliminate which disease from India by 2030?

    Ans : Malaria
  • 9 Which country in a landmark step released a special stamp on the theme of Ramayana for the first time underlining strong centuries old cultural bonds?

    Ans : Indonesia
  • 10 How many medals did India win at the 23rd edition of the Asian Athletics Championship?

    Ans : 17 medals (3 Gold, 7 silver and 7 bronze)
  • 11 What was India's position at the 23rd edition of the Asian Athletics Championship?

    Ans : Fourth
  • 12 The Indian Army recently began online registration of women for recruitment into which field for the first time?

    Ans : Military Police
  • 13 Which Indian financial institution has sold its entire stake in the National Housing Bank (NHB) and the National Bank for Agriculture & Rural Development (NABARD) to the Union Government for Rs 1,450 crore and Rs 20 crore, respectively.

    Ans : Reserve Bank of India
  • 14 Bollywood actor Sunny Deol has joined which political party on 23rd April 2019?

    Ans : Bharatiya Janata Party (BJP)
  • 15 On which day the Civil Services Day is celebrated every year in India?

    Ans : 21st April
  • 16 Which Indian wrestler has become world number one in the men's 65kg freestyle category?

    Ans : Bajrang Punia
  • 17 What is India’s rank in the World Press Freedom Index 2019?

    Ans : 140th
  • 18 The Supreme Court of India has determined which illness as a ground to spare death row convicts from the gallows?

    Ans : Mental illness
  • 19 Which Sub-Sonic Cruise Missile was successfully test fired by DRDO on April 15, 2019?

    Ans : Nirbhay
  • 20 Who has been named captain of the Indian squad for the ICC World Cup 2019 in England and Wales?

    Ans : Virat Kohli
  • ICC Cricket World Cup 2019 is scheduled to begin in England and Wales from May 30, 2019.
  • 21 Who is the first Chief Minister to have been barred from campaigning by the Election Commission on April 15, 2019, for a set period for violating the model code of conduct during election rallies?

    Ans : Yogi Adityanath
  • 22 The Election Commission of India has stalled the release of a biopic during election period. The film was based on which political leader?

    Ans : PM Narendra Modi
  • 23 Lakshmi Vilas Bank recently announced merger with which mortgage financier firm in an all stock deal?

    Ans : Indiabulls Housing Finance Ltd
  • 24 Who was appointed as the first chief justice of new Andhra Pradesh High Court?

    Ans : Vikram Nath
  • 25 Kartik Chandra Rath passed away after a prolonged illness. He belonged to which field?

    Ans : Theatre
  • 26 On which day the National Maritime Day is observed every year in India?

    Ans : 5th April
  • 27 Which country recently honoured PM Narendra Modi with its highest decoration Zayed Medal?

    Ans : United Arab Emirates (UAE)
  • 28 Which country has approved the sale of 24 multi-role MH-60R Seahawk maritime helicopters to India at an estimated cost of USD 2.6 billion?

    Ans : USA
  • 29 Which electronic intelligence satellite was launched by the Indian space agency, Indian Space Research Organization (ISRO) on April 1, 2019 along with 28 other satellites of global customers?

    Ans : EMISAT
  • 30 Name the chatbot platfform in which a majority stake was bought by Reliance Jio in a Rs 700-crore deal, which includes a Rs 470 crore investment for future growth of the business?

    Ans : Haptik

"Ever Tried. Ever Failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better "

-  Samuel Beckett
PSC Malayalam PSC English android app, LDC, KAS, LGS, PSC Degree Level Exams, PSC Malayalam Questions
Gk4success Nursing App, PSC Staff Nurse, AIIMS, JIPMER, RCC, MOH, HAAD, DHA, PGIMER, ESIC Nursing Exams

Feedback

Please let us know your experience with our website!.

Forgot Password

Please let us know your experience with our website!.