May 2018 (Pages :3)

  • 1 Government of which state has constituted a state Animal Welfare Board?

    Ans : Haryana
  • 2 Government of which state ordered the permanent closure of Sterlite Copper Plant?

    Ans : Tamil Nadu
  • Explanation: The plant is based in Tuticorin.
  • 3 In which city ASEAN Indian Film Festival 2018 was held from 25 to 30 May?

    Ans : New Delhi
  • 4 In which country India has launched its second IT corridor to cash in on the burgeoning Chinese software market?

    Ans : China
  • 5 In which State, Prime Minister Shri Narendra Modi has laid the foundation stone for NTPC's Patratu Super Thermal Power Project?

    Ans : Jharkhand
  • 6 India celebrates National Technology Day on which date?

    Ans : 11th May
  • 7 India's first national sports university will be set up in which state?

    Ans : Manipur
  • 8 India's tea industry reported the highest-ever production during fiscal year 2017-18. How much tea was produced during the yearr 2017-18?

    Ans : 1325.05 million kg
  • 9 International Day for Biological Diversity was observed on which date?

    Ans : 22nd May
  • Explanation: The theme of International Day for Biological Diversity 2 18 was celebrating 25 Years of Action for Biodiversity.
  • 10 International Day of UN Peacekeepers was observed on which date?

    Ans : 29th May
  • Explanation: The 2 18 theme was UN Peacekeepers: 7 Years of Service and Sacrifice.
  • 11 Name the bank which was barred by the Reserve Bank of India (RBI) from extending fresh loans, under it’s prompt corrective action (PCA) framework, after the lender fell short of minimum capital adequacy ratio (CAR) requirement?

    Ans : Allahabad Bank
  • 12 Name the Bollywood playback singer and singer of a band known as 'Silk Route' who has been nominated as the Green Ambassador for Sikkim?

    Ans : Mohit Chauhan
  • 13 Name the city of Jharkhand where setting up of All India Institute of Medical Sciences (AIIMS) has been approved by the Union Cabinet?

    Ans : Deoghar
  • 14 Name the co-founder of Flipkart quit after acquisition of 77 per cent stake in the company by Walmart?

    Ans : Sachin Bansal
  • 15 Name the former Australian cricketer who has been appointed the coach of Australian cricket team in place of Darren Lehmann, who resigned following the ball-tampering scandal in South Africa?

    Ans : Justin Langer
  • 16 Name the former Bollywood actress who has been conferred BRICS Business Forum Leadership Award for lifetime achievement in Indian cinema?

    Ans : Sridevi
  • 17 Name the former Chief Justice of Pakistan who has been named the interim Prime Minister until the general elections in July 2018?

    Ans : Nasir ul Mulk
  • 18 Name the Intellectual Property mascot that was launched recently by India?

    Ans : IP Nani
  • 19 Name the Nobel laureate from Bangladesh who has been awarded the 11th Kalinga Institute of Social Sciences Humanatarian Award 2018?

    Ans : Muhammad Yunus
  • 20 Name the noted poet, lyricist and former Rajya Sabha MP who passed away on 13th May 2018?

    Ans : Balkavi Bairagi
  • 21 Name the nuclear weapon that was successfully tested at Pokhran Test Range on 1th May 1998?

    Ans : Shakti-I
  • 22 Name the oldest Indian woman who scaled the Mount Everest at the age of 53?

    Ans : Sangeeta Bahl
  • 23 Name the popular electronic wallet application in India, which has launched in-app automatic recurring payments 'My Payments' feature for making recurring, high-value payment and other monthly expenses in an instant?

    Ans : Paytm
  • 24 Name the South-African cricketer who announced his retirement from all forms of cricket on 23rd May 2018?

    Ans : AB de Villiers
  • Explanation: For his exceptional batting and fielding skills he is also known as Mr 36 .
  • 25 Name the steel company which through its wholly-owned subsidiary Bamnipal Steel Limited (BNPL), has acquired a controlling stake in the debt-laden Bhushan Steel by acquiring 72.65 percent stake?

    Ans : Tata Steel
  • Explanation: Under this acquisition, Tata Steel acquired 79 crore share at Rs 2 each.
  • 26 Name the the founder of Sulabh International who was awarded the 2018 Nikkei Asia Prize in Japan?

    Ans : Bindeshwar Pathak
  • 27 Name the US based Kathak dancer who has been awarded the Sri Jaydev Rastriya Yuva Pratibha Puraskar 2018?

    Ans : Anindita Aanam
  • 28 Name the US company which acquired 77 per cent stake in Flipkart?

    Ans : Walmart
  • 29 On which date the National Anti Terrorism Day is celebrated in India every year?

    Ans : 21st May
  • 30 On which date the World No Tobacco Day is observed across the world?

    Ans : 31st May

"We are what we repeatedly do. Excellence, therefore, is not an act but a habit"

- Aristotle
PSC Malayalam PSC English android app, LDC, KAS, LGS, PSC Degree Level Exams, PSC Malayalam Questions
Gk4success Nursing App, PSC Staff Nurse, AIIMS, JIPMER, RCC, MOH, HAAD, DHA, PGIMER, ESIC Nursing Exams

Feedback

Please let us know your experience with our website!.

Forgot Password

Please let us know your experience with our website!.