QUESTION CATEGORIES


June 2019 (Pages :3)

  • 1 The sixth of eight indigenously built LCU MK IV class ships 'LCU L 56' was commissioned into the Indian Navy by Vice Admiral Atul Kumar Jain, Flag Officer Commanding-in-Chief (FOC-in-C), Eastern Naval Command on 29th July 2019. What is the full form of LCU?

    Ans : Landing Craft Utility
  • 2 The Indian Air Force (IAF) has signed a deal with Russia for buying air-toair missiles worth over Rs 1500 crore. The missiles will be fitted on the Su30MKI fighter planes. What is the name of these missiles?

    Ans : R-27
  • 3 Which Indian political leader will be seen in a never-seen-before avatar on August 12, 2019 when he ventures into the wilderness of Uttarakhand along with Bear Grylls, the host of the popular television show 'Man vs Wild' on Discovery Channel?

    Ans : Prime Minister Narendra Modi
  • 4 Name the former Union Minister who passed away on 28th July 2019?

    Ans : S Jaipal Reddy
  • 5 Who announced his resignation as the Karnataka Assembly Speaker on July 29, 2019 following the adoption of confidence motion moved by chief minister B S Yediyurappa?

    Ans : K R Ramesh Kumar
  • 6 At which place the 2020 Khelo India Youth Games will be held?

    Ans : Guwahati, Assam
  • 7 On which day the 20th anniversary of Kargil Vijay Diwas was observed across India?

    Ans : 26th July
  • 8 What was the theme of Kargil Vijay Diwas 2019 which was observed on July 26 to commemorate India's victory in 1999?

    Ans : Remember, Rejoice and Renew
  • 9 Who has taken charge as the new Governor of Andhra Pradesh?

    Ans : Biswa Bhusan Harichandan
  • 10 Which Indian Naval Ship is participating in the Russian Navy Day Parade?

    Ans : INS Tarkash
  • 11 Name India's leading education and learning app which has been named as the new official Team India (cricket) sponsor from September 2019 - South Africa Home series onwards until March 2022 replacing mobile phone brand Oppo?

    Ans : Byju's
  • 12 In which state MS Dhoni, a Lieutenant Colonel (Honorary) in the Parachute Regiment of the Territorial Army joined the Victor Force of the 106 Territorial Army Battalion (Para)?

    Ans : Jammu and Kashmir
  • 13 Which premier engineering educational institute has launched AI App CARE4U for the benefit of senior citizens?

    Ans : IIT Kharagpur
  • 14 Assembly of which state has unanimously passed an amendment bill on July 23 raising reservation in government jobs and education for Other Backward Classes (OBC) to 27 per cent from the present 14 per cent?

    Ans : Madhya Pradesh
  • 15 On which day the National Broadcasting Day is observed every year in India?

    Ans : 23rd July
  • 16 Who is appointed as the Vice Chief of Indian Army succeeding Lt Gen D Anbu, who will retire on August 31, 2019?

    Ans : Lt Gen Manoj Mukund Naravane
  • 17 The India Space Research Organisation's _____________ moon orbiter, lander and rover launch into space atop a GSLV Mark III-M1 rocket from the Satish Dhawan Space Centre on Sriharikota Island on July 22, 2019?

    Ans : Chandrayaan-2
  • 18 Who has been appointed as the Governor of Chhattisgarh?

    Ans : Anusuiya Uikey
  • 19 Which General Insurance Company will be merged with National Insurance Company Limited and United India Assurance Company Limited to create a single insurance entity?

    Ans : Oriental India Insurance Company
  • 20 The Union Ministry of Human Resource Development released the ‘Deeksharambh’ guide for student induction programme of which institution?

    Ans : University Grants Commission (UGC)
  • 21 Which Indian cricketer has recently been inducted to ICC Hall of Fame and thus became the sixth Indian cricketer to be included in it?

    Ans : Sachin Tendulkar
  • 22 The Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA), chaired by the Prime Minister Narendra Modi has approved the expenditure on pre-investment activities and various clearances for Dibang Multipurpose Project (MPP) for an amount of Rs 1600 crore. This project will come up in which state?

    Ans : Arunachal Pradesh
  • 23 The 21st Commonwealth Table Tennis Championship began in which city of India?

    Ans : Cuttack
  • 24 Which state has announced to increase the financial assistance given to the families of martyrs from Rs 25 lakh to Rs 1 crore?

    Ans : Maharashtra
  • 25 India has set up a waterway in Brahmaputra River to facilitate trade between Bhutan and which country?

    Ans : Bangladesh
  • 26 Who has been appointed as the Governor of Himachal Pradesh?

    Ans : Kalraj Mishra
  • 27 Which state became the first to have the State Water Policy to achieve sustainable development, management and use of water resources with community participation?

    Ans : Meghalaya
  • 28 Which public sector bank recently announced to do away with charges on NEFT and RTGS transactions through internet and mobile banking from July 1?

    Ans : State Bank of India
  • 29 Which Indian athlete won gold in 100m race during 30th Summer University Games held in Italy?

    Ans : Dutee Chand
  • 30 What is the name of three-year medium-term strategy finalised by the Reserve Bank of India for improving regulation and supervision of the RBI?

    Ans : UTKARSH 2022

"Out of clutter, find simplicity. From discord, find harmony. In the middle of difficulty lies opportunity"

- Albert Einstein
PSC Malayalam PSC English android app, LDC, KAS, LGS, PSC Degree Level Exams, PSC Malayalam Questions
Gk4success Nursing App, PSC Staff Nurse, AIIMS, JIPMER, RCC, MOH, HAAD, DHA, PGIMER, ESIC Nursing Exams

Feedback

Please let us know your experience with our website!.

Forgot Password

Please let us know your experience with our website!.