July 2018 (Pages :3)

  • 1 High Court of which state accorded the status of 'legal person or entity' to animals in the State?

    Ans : Uttarakhand
  • Explanation: According to the High Court, animals have a distinct persona with corresponding rights, duties and liabilities of a living person.
  • 2 In respect of which temple the Supreme Court has observed that women also have the fundamental right to enter it?

    Ans : Sabarimala
  • 3 In which bank the LIC board has approved acquisition of up to 51 per cent stake?

    Ans : IDBI Bank
  • Explanation: LIC stake buy will help the debt-ridden state-owned bank to get capital support of Rs 1 , to Rs 13, crore.
  • 4 In which city NABARD launched the South East Asia's first-ever Centre for Climate Change (CCC)?

    Ans : Lucknow
  • 5 In which country the 4th BIMSTEC Summit 2018 will be held from August 30 to 31, 2018?

    Ans : Nepal
  • 6 In which date Nelson Mandela International Day was observed?

    Ans : 18th July
  • 7 In which state over 40 Lakh people were left out of the final draft of National Register of Citizens (NRC)?

    Ans : Assam
  • Explanation: The list verifies 2.89 crore people, out of the 3.29 crore who had applied, as legal citizens of India.
  • 8 India overtook which country to become world's sixth-largest economy in terms of Gross Domestic Product (GDP), according to figures released by World Bank?

    Ans : France
  • 9 Name the book by Michael Ondaatje which won the Golden Man Booker Prize?

    Ans : The English Patient
  • Explanation: The book has been crowned the best work of fiction from the last five decades of the Man Booker Prize.
  • 10 Name the former ally of NDA which had moved the no-confidence motion against the ruling NDA government?

    Ans : Telugu Desam Party (TDP)
  • Explanation: Congress, CPI, CPI (M), TMC and AAP supported the motion.
  • 11 Name the Indian football player who was named 2017 AIFF Player of the Year?

    Ans : Sunil Chhetri
  • Explanation: Kamala Devi was adjudged the 2 17 AIFF woman Player of the Year.
  • 12 Name the Indians who won the 2018 Ramon Magsaysay Award, the Asian version of the Nobel Prize?

    Ans : Bharat Vatwani and Sonam Wangchuk
  • 13 Name the mobile application which was launched by the Election Commission of India (ECI) for people to report model code violations during elections?

    Ans : cVigil
  • 14 Name the official mascots of the 2020 Tokyo Olympic Games to be held in Japan?

    Ans : Miraitowa and Someity
  • 15 Name the Pakistani cricket player who has become the quickest in history to score 1000 runs (in 18 matches) in one-day internationals breaking the previous record of Vivian Richards who scored it in 21 matches?

    Ans : Fakhar Zaman
  • 16 Name the telecom company which has unveiled first internet telephony service in the country that will allow users to dial any telephone number in India through its mobile app Wings?

    Ans : BSNL
  • 17 Named the world renowned football player who has quit his national team citing racism as a reason?

    Ans : Mesut Ozil
  • Explanation: He played for Germany. He was also a member of the Germany squad that went out of the World Cup finals in Russia at the group stage and faced heavy criticism for his both performances and his meeting with Turkish president, Recep Tayyip Erdoğan.
  • 18 On 17th July 2018, who was appointed by the Assam's Chief Minister Sarbananda Sonowal as the sports ambassador of Assam?

    Ans : Hima Das
  • Explanation: She created history by winning gold in women's 4 m event at IAAF World Under-2 Championships at Tampere in Finland.
  • 19 On which date World Hepatitis Day was observed across the world?

    Ans : 28th July
  • Explanation: The theme for the year 2 18 was "Test. Treat. Hepatitis".
  • 20 On which day the Kargil Vijay Diwas is celebrated every year in India?

    Ans : 26th July
  • 21 Rajya Sabha has, for the first time in 76 years since it came into being, entered into a Memorandum of Understanding (MOU) with a foreign counterpart for promoting inter-parliamentary dialogue. Who became the first Chairman of Rajya Sabha to sign such an agreement when he inked an MOU with the visiting President of the Senate of the Republic of Rwanda, Mr. Bernard Makuza?

    Ans : Venkaiah Naidu
  • 22 Rita Bhaduri, who passed away recently, belonged to which field?

    Ans : Films
  • 23 The Central Road and Infrastructure Fund (CRIF) has been brought under which Ministry recently?

    Ans : Ministry of Finance
  • 24 The Department of Telecom in July 2018 approved merger of which two telecom companies?

    Ans : Vodafone India and Idea Cellular
  • Explanation: The merger will create the country's biggest telecom operator and it will dislodge Bharti Airtel, the current market leader with 344 million customers, from its pole position.
  • 25 The Government of which state has granted religious minority status to Jewish community living in the state?

    Ans : Gujarat
  • 26 The Lok Sabha passed the Negotiable Instruments (Amendment) Bill, 2017 that seeks to amend the Negotiable Instruments Act. The Act was passed in which year?

    Ans : 1881
  • Explanation: The act has the provision of allowing a court trying an offence related to cheque bouncing, to direct the drawer to pay interim compensation to the complainant, etc.
  • 27 The Union government constituted which high-level committee to check mob lynching?

    Ans : Rajiv Gauba committee
  • 28 The Union Government has set up a high-level task force to identify various items and policy interventions to reduce dependence on import. Name the Cabinet Secretary who will be the chairman of this task force?

    Ans : P K Sinha
  • 29 The Union Government launched the National Viral Hepatitis Control programme to mark the World Hepatitis Day, 2018. With this initiative, by which year the Government is strongly committed to work towards elimination of viral hepatitis?

    Ans : 2030
  • 30 The United Nations has declared Chiribiquete national park as a world heritage site. The park is located in which country?

    Ans : Colombia

"Unity consciousness is a state of enlightenment where we pierce the mask of illusion which creates separation and fragmentation. Behind the appearance of separation is one unified field of wholeness. Here the seer and the scenery are one"

- Deepak Chopra
PSC Malayalam PSC English android app, LDC, KAS, LGS, PSC Degree Level Exams, PSC Malayalam Questions
Gk4success Nursing App, PSC Staff Nurse, AIIMS, JIPMER, RCC, MOH, HAAD, DHA, PGIMER, ESIC Nursing Exams

Feedback

Please let us know your experience with our website!.

Forgot Password

Please let us know your experience with our website!.