August 2018 (Pages :3)

  • 1 By which year ISRO will launch the Human Spaceflight Mission Gaganyaan?

    Ans : 2022
  • 2 For which upcoming election the Supreme Court has scrapped the use of 'None Of The Above' (NOTA) option?

    Ans : Rajya Sabha election
  • Explanation: A Bench, led by Chief Justice of India (CJI) Dipak Misra held that the NOTA option is meant only for universal adult suffrage and direct elections.
  • 3 High Court of which state has ordered the CBSE to publicise 'no homework, no bag' rule for Class I & II?

    Ans : Tamil Nadu
  • 4 High Court of which state recently banned the commercial use of elephants?

    Ans : Uttarakhand
  • 5 In which event the Indian team won their fifth consecutive gold medal at the 18th Asian Games?

    Ans : Women's 4x400 relay
  • 6 Name the DMK chief and former Tamil Nadu Chief Minister who passed away on August 7, 2018?

    Ans : M Karunanidhi
  • Explanation: The Virtual ID can be generated as many time as possible and the older ID gets automatically cancelled once a fresh one is generated.
  • 7 Name the former Indian cricket captain who passed away on August 15, 2018?

    Ans : Ajit Wadekar
  • 8 Name the former Lok Sabha speaker and the 10-time Member of Parliament (MP) of the Lok Sabha who passed away recently?

    Ans : Somnath Chatterjee
  • 9 Name the former Prime Minister of India who passed away on August 16, 2018?

    Ans : Atal Bihari Vajpayee
  • 10 Name the Indian American who is soon going to step down as Pepsico CEO after 12 years of helming the post?

    Ans : Indra Nooyi
  • 11 Name the indigenously developed Helicopter launched anti-tank guided missile which was successfully flight tested from Army Helicopter in the ranges of Pokhran?

    Ans : HELINA
  • 12 Name the Managing Director and CEO of Allahabad Bank who was dismissed by the Central Government in relation with the Nirav Modi bank fraud case?

    Ans : Usha Ananthasubramanian
  • 13 Name the Nobel Peace Laureate and former UN Secretary General who passed away on August 18, 2018?

    Ans : Kofi Annan
  • Explanation: He was the only African to helm the post of United Nations Chief. He served for two terms from 1997 to 2 6.
  • 14 Name the scientific adviser to the Defence Minister who was appointed as the Chairman of the Defence Research and Development Organisation (DRDO) for a period of two years?

    Ans : G Satheesh Reddy
  • 15 Name the veteran journalist and former Rajya Sabha member who passed away at the age of 95?

    Ans : Kuldip Nayar
  • Explanation: Some of the famous books written by him are India After Nehru, Between The Lines, India: The Critical Years and Distant Neighbours: A Tale of the Subcontinent.
  • 16 On which day 76th anniversary of Quit India movement was observed across India?

    Ans : 8th August
  • 17 On which day International Youth Day was observed across the world?

    Ans : 12th August
  • 18 On which day National Handloom Day is celebrated in India?

    Ans : 7th August
  • 19 On which day the World Humanitarian Day was observed across the world?

    Ans : 19th August
  • 20 On which day World Elephant Day was observed?

    Ans : 12th August
  • 21 The 6th International Buddhist Conclave 2018 was held in which city from 24th August?

    Ans : Aurangabad
  • Explanation: The event was organised with an aim to encourage the prominent Buddhist heritage and pilgrim sites in the State of Maharashtra.
  • 22 The Barak 8 missile defence system is a joint venture of India and which country?

    Ans : Israel
  • Explanation: The system is designed to defend naval vessels against incoming missiles, planes and drones.
  • 23 The Kingdom of Saudi Arabia has freezed its trade ties with which nation over its interference in Gulf Kingdom's internal affairs?

    Ans : Canada
  • Explanation: Launched in 1954, Old Monk was for a long time the largest selling dark rum in the world.
  • 24 The world’s first-ever facility to create thermal batteries was inaugurated in which state?

    Ans : Andhra Pradesh
  • 25 Union Government signed MoU with 6 states (Uttar Pradesh, Rajasthan, Uttarakhand, Haryana, Delhi and Himachal Pradesh) for construction of Lakhwar Multi-Purpose Project in Uttarakhand. The project is constructed on which river?

    Ans : Yamuna
  • 26 Union Railways Minister Piyush Goyal announced a 50 per cent reservation for _________ in the upcoming recruitment of 9500-10000 jawans for the Railway Protection Force (RPF), in a bid to create more employment opportunities.

    Ans : women
  • 27 What percent of the demonetised currency has been returned, as per the Annual Report 2017-18 of the Reserve Bank of India (RBI)?

    Ans : 99.3 per cent
  • 28 What was India's rank in the Global Innovation Index 2018?

    Ans : 57
  • Explanation: The index was based on the theme– Energizing the World with Innovation.
  • 29 Where was the International Water Colour Festival 2018 celebrated to promote the rich art and culture of Jharkhand?

    Ans : Ranchi
  • 30 Which Asian country has imposed retaliatory 25 per cent taxes on US products worth 16 billion dollars?

    Ans : China
  • Explanation: Earlier United States has imposed 25 percent tariffs on 16 billion dollar worth of goods coming into the US from this Asian country.

"Life is like riding a bike. It is impossible to maintain your balance while standing still"

- Linda Brakeall
PSC Malayalam PSC English android app, LDC, KAS, LGS, PSC Degree Level Exams, PSC Malayalam Questions
Gk4success Nursing App, PSC Staff Nurse, AIIMS, JIPMER, RCC, MOH, HAAD, DHA, PGIMER, ESIC Nursing Exams

Feedback

Please let us know your experience with our website!.

Forgot Password

Please let us know your experience with our website!.