September 2018 (Pages :3)

  • 1 4th edition of India International Science Festival will held at which place from 5th October 2018?

    Ans : Lucknow
  • 2 Against which country the United States has cancelled USD 300 million in aid under the Coalition Support Funds (CSF)?

    Ans : Pakistan
  • 3 As per the latest data of the Law Ministry, what is the current ratio of judges in comparison to the number people of the country?

    Ans : 19 judges per 10 lakh people
  • 4 Asia Cup 2018 was held at which place?

    Ans : Dubai and Abu Dhabi
  • 5 At which place in India, Centre of Excellence for Data Analytics (CEDA) was inaugurated by Union Minister of Electronics & IT, Sh. Ravi Shankar Prasad on 28th September 2018?

    Ans : New Delhi
  • The Centre of Excellence for Data Analytics (CEDA) has been created to support government departments to unlock the hidden potential of the data that they are generating as a part of the governance processes, and use it to improve the overall governance.
  • 6 Bogibeel, India’s longest rail-cum-road bridge, is being built over which river?

    Ans : Brahmaputra
  • 7 By how much per cent the Union Government approved a proposal by the Khadi and Village Industries Commission (KVIC) to increase wages of artisans?

    Ans : 36 percent
  • 8 In which country India is going to organise 'Gandhi March' to launch the two-year long celebrations of the 150th birth anniversary of Mahatma Gandhi.?

    Ans : Netherlands
  • 9 In which year was the Dakshin Bharat Hindi Prachar Sabha established?

    Ans : 1918
  • It was founded by Mahatma Gandhi with the sole aim of propagating Hindi in southern states. The first Pracharak Devadoss Gandhi son of Mahatma Gandhi.
  • 10 India Post Payments Bank (IPPB) tied up with which Insurance company to provide insurance to all?

    Ans : Bajaj Allianz Life Insurance
  • 11 Medical Cyclotron Facility Cyclone-30 Became Operational at Variable Energy Cyclotron Centre (VECC). Where is this centre located?

    Ans : Kolkata
  • Cyclone-30, the biggest cyclotron in India for medical application became operational this month when 30 MeV beam reached the Faraday Cup for the first time in September 2018.
  • 12 Mountaineers Satyarup Siddhanta and Mousumi Khatua have created history by climbing Asia's highest volcanic peak Mount Damavand. Mount Damavand is in which country?

    Ans : Iran
  • 13 Name India's first lady IAS officer post-Independence who died recently?

    Ans : Anna Rajam Malhotra
  • She had joined the civil services in 1951.
  • 14 Name India's oldest research reactor which was shut down permanently in 2009 for revamp and has been re-commissioned on September 10, 2018 with a higher capacity?

    Ans : Apsara
  • 15 Name the billionaire, Co-founder and Chairman of Chinese e-commerce giant Alibaba who would be retiring from his position in September 2019.

    Ans : Jack Ma
  • CEO Daniel Zhang will be the new Chairman of Alibaba.
  • 16 Name the cricketer and weightlifter who was conferred with Rajiv Gandhi Khel Ratna award 2018, India’s highest sporting honour?

    Ans : Virat Kohli and Mirabai Chanu
  • 17 Name the cricketer who has been the former captain and highest run scorer for England in test cricket, announced his retirement from International cricket after final Test against India?

    Ans : Alastair Cook
  • 18 Name the Indian sprinter who was named as the Sports Ambassador of Assam?

    Ans : Hima Das
  • 19 Name the international airport of India which was conferred with the UN Champions of the Earth Award 2018 for Entrepreneurial Vision category?

    Ans : Cochin International Airport
  • The airport was honoured for its entrepreneurial vision and for its leadership in the use of sustainable energy.
  • 20 Name the retired SC judge who will head the committee constituted by the Supreme Court of India to look into jail reforms?

    Ans : Amitava Roy
  • 21 Name the short-range, quick reaction missile which was successfully test fired on September 20?

    Ans : Prahaar
  • The missile was developed by the Defence Research and Development Organisation (DRDO).
  • 22 NITI Aayog and Tata Institute of Fundamental Research (TIFR) collaborated with which organisation to set up a Model International Center for Transformative Artificial Intelligence (ICTAI) towards developing and deploying AI-led application-based research projects?

    Ans : Intel
  • This initiative is part of NITI Aayog’s ‘National Strategy for Artificial Intelligence’ Discussion Paper that focuses on establishing ICTAI in the country through private sector collaboration.
  • 23 North Korea signed an agreement with which nation on the denuclearisation of the Korean Peninsula?

    Ans : South Korea
  • 24 On which date National Hindi Divas is celebrated every year?

    Ans : 14-Sep
  • 25 On which day Antyodaya Diwas is celebrated in India every year?

    Ans : 25th September
  • The event is held every year to mark the birth anniversary of Deendayal Upadhyaya. He was the leader of the Bharatiya Jana Sangh from 1953 to 1968.
  • 26 On which day International Day of Democracy was observed across the world?

    Ans : 15-Sep
  • 27 On which day International Literacy Day is observed across the world?

    Ans : 8th September
  • 28 On which day the first International Day of Sign Languages was observed 23rd across the world?

    Ans : September
  • 29 On which day the International Day of Peace observed was observed across the world?

    Ans : 21st September
  • 30 On which day World Rabies Day is observed across the world every year?

    Ans : 28th September

"When there is love in your heart, everything outside of you also becomes lovable"

- Veeresh
PSC Malayalam PSC English android app, LDC, KAS, LGS, PSC Degree Level Exams, PSC Malayalam Questions
Gk4success Nursing App, PSC Staff Nurse, AIIMS, JIPMER, RCC, MOH, HAAD, DHA, PGIMER, ESIC Nursing Exams

Feedback

Please let us know your experience with our website!.

Forgot Password

Please let us know your experience with our website!.