October 2018 (Pages :2)

  • 1 Asian Para Games 2018 was held in which country?

    Ans : Indonesia
  • 2 At which place India International Science Festival 2018 with the focal theme 'Science for Transformation' was held from 5th to 8th Oct 2018?

    Ans : Lucknow
  • 3 At which venue Krishi Kumbh 2018 (International Conference and Exhibition) was held from 26th October 2018 to 28th October 2018?

    Ans : Indian Institute Of Sugarcane Research(IISR) Lucknow
  • 4 First edition of North East Olympic Games was held in which city of North-Eastern India?

    Ans : Imphal
  • The event was concluded on 28th October 2018. Athletes from the eight northeastern states competed in 12 different disciplines such as Athletics, Archery, Badminton, Boxing, Football, Judo, Karate-Do, Shooting, Table Tennis, Taekwondo, Weightlifting and Wushu at the sporting event.
  • 5 From which date Bharat Stage-IV (BS-IV) vehicles will be banned for sale in India?

    Ans : 1st April 2020
  • The Bharat stage emission standards are standards instituted by the government to regulate the output of air pollutants from motor vehicles.
  • 6 India’s first luxury cruise ship service was launched between which two places?

    Ans : Mumbai and Goa
  • 7 IRCTC has launched a new artificial intelligence-enabled chat bot to provide information related to catering or other value added services offered by IRCTC. What is the name of this new feature?

    Ans : Ask Disha
  • 8 Name India's first 'fully organic' state which won the Food and Agricultural Organisation's (FAO) Future Policy Gold Award?

    Ans : Sikkim
  • 9 Name India's investment promotion body which has won the UN Award for excellence in promoting investments in sustainable development?

    Ans : Invest India
  • 10 Name the co-founder of software company Microsoft who passed away at the age of 65 on 15th October 2018?

    Ans : Paul Allen
  • He along with Bill Gates founded the company Microsoft in 1975. Some products of Microsoft are Windows operating system, Microsoft Office, Skype, SQL Server, etc.
  • 11 Name the cyclone which hit the coasts of Andhra Pradesh and Odisha recently?

    Ans : Titli
  • 12 Name the former Chief Minister of Delhi who passed away on 27th October 2018 after a prolonged illness?

    Ans : Madan Lal Khurana
  • He served as the Chief Minister of Delhi from 1993 to 1996.
  • 13 Name the former Chief Minister of Uttar Pradesh & Uttarakhand and former Governor of Andhra Pradesh who passed away on 18th October 2018?

    Ans : Narayan Datt Tiwari
  • 14 Name the former President of Sri Lanka who has been appointed as the new Prime Minister of Sri Lanka?

    Ans : Mahinda Rajapaksa
  • 15 Name the Indian agricultural scientist who has been chosen for the first World Agriculture Prize instituted by Indian Council of Food and Agriculture?

    Ans : MS Swaminathan
  • 16 Name the Indian sportsperson who won the 2018 World Billiards Championship defeating Peter Gilchrist of Singapore?

    Ans : Sourav Kothari
  • 17 Name the Indian-American economist who has been appointed the Chief Economist at the International Monetary Fund (IMF)?

    Ans : Gita Gopinath
  • 18 Name the Managing Director and CEO of ICICI Bank who has resigned from her post six months prior to her retirement?

    Ans : Chanda Kochhar
  • 19 Name the Union Minister of State for External Affairs who resigned recently from his post over sexual harassment allegations?

    Ans : MJ Akbar
  • 20 Name the veteran music composer who has been chosen for the 2018 Hridaynath Mangeshkar Award?

    Ans : Khayyam
  • 21 Name the West-Indian cricketer who has announced his retirement from all forms of international cricket?

    Ans : Dwayne Bravo
  • 22 On which day International Day for Eradication of Poverty was observed across the world?

    Ans : 17th October
  • Theme for 2018: Coming together with those furthest behind to build an inclusive world of universal respect for human rights and dignity.
  • 23 On which day National Police Commemoration Day was observed across India?

    Ans : 21st October
  • The day is observed on 21 October every year to pay homage to the 10 men of the Central Reserve Police Force (CRPF) who were killed in an ambush by Chinese troops in 1959 in Ladakh’s Hot Spring area.
  • 24 On which day United Nations Day is observed across the world?

    Ans : 24th October
  • 25 Statue of Sardar Vallabbhai Patel, the world's largest statue was inaugurated in Gujarat. It is also known as Statue of ________?

    Ans : Unity
  • The total cost of the project is said to be Rs 2,989 crores.
  • 26 The famous Shahi litchi which recently got the Geographical Indication (GI) tag belongs to which state?

    Ans : Bihar
  • 27 The first National Sports Stadium for differently-abled is set to come up in which state?

    Ans : Meghalaya
  • 28 The Rashtriya Ekta Diwas is observed every year in India on 31st October to commemorate the birth anniversary of which leader?

    Ans : Sardar Vallabhbhai Patel
  • He played major role in the unification of more than 500 princely states into the Indian Union after independence from the British.
  • 29 What is the height of the statue dedicated to the Iron Man of India, Sardar Vallabbhai Patel?

    Ans : 182 meters
  • The statue is now the tallest statue in the world. It is 23 meters taller than China's Spring Temple Buddha statue and nearly two times taller than America's Statue of Liberty (93 meters).
  • 30 What is the name of India’s first made-in-India engineless train?

    Ans : Train-18
  • The train which looks like a bullet train is designed and manufactured by the Integral Coach Factory (ICF) at a cost of Rs 100 crore.

"Life isn't about finding yourself. Life is about creating yourself"

- George Bernard Shaw
PSC Malayalam PSC English android app, LDC, KAS, LGS, PSC Degree Level Exams, PSC Malayalam Questions
Gk4success Nursing App, PSC Staff Nurse, AIIMS, JIPMER, RCC, MOH, HAAD, DHA, PGIMER, ESIC Nursing Exams

Feedback

Please let us know your experience with our website!.

Forgot Password

Please let us know your experience with our website!.