Facts about India (Pages :25)

  • 1 In which year Indian National Congress approved the Basic Education System propounded by Gandhiji?

    Ans : 1938
  • 2 In which year was the Champaran Satyagraha?

    Ans : 1917
  • 3 Name the Governor General who introduced Doctrine of Lapse?

    Ans : Dalhousie
  • 4 The first British Viceroy of India?

    Ans : Lord Canning
  • 5 The first woman President of the Indian National Congress?

    Ans : Annie Besant
  • 6 The town bombarded by Vasco da Gama during his second visit as the local ruler refused to expel muslim traders from there?

    Ans : Kozhikode
  • 7 Who repealed the Vernacular Press Act?

    Ans : Lord Ripon
  • 8 Who was the Viceroy when Indian Penal Code was brought into effect?

    Ans : Lord Canning
  • 9 Who was the Viceroy when Queen Victoria was declared as the Empress of India in 1877?

    Ans : Lytton
  • 10 In India, the death anniversary of Gandhiji is observed as?

    Ans : Martyrs day
  • 11 The famous leader whose birth day falls on the birth day of Lal Bahadur Shastri?

    Ans : Gandhiji
  • 12 Who was the Congress president when Jawaharlal Nehru was appointed as the chairman of the National Planning Committee constituted by INC?

    Ans : Subhas Chandra Bose
  • 13 Who was selected as the second person to observe individual satyagraha in 1940?

    Ans : Jawaharlal Nehru
  • 14 In which year Mahathma Gandhi became the president of Indian National Congress?

    Ans : 1924
  • 15 Jawaharlal Nehru attended Congress session as a delegate for the first time in 1912. It was held at?

    Ans : Bankipur
  • 16 Jawaharlal Nehru became the President of the Indian National Congress for the first time in?

    Ans : 1929
  • 17 Jawaharlal Nehru Port is situated at?

    Ans : Mumbai
  • 18 Jawaharlal Nehru was born in 1889 at?

    Ans : Allahabad
  • 19 Which state was given the status of ‘associate state’ in 1974?

    Ans : Sikkim
  • 20 Who was the President of Indian National Congress during the Quit India movement?

    Ans : Maulana Abul Kalam Azad
  • 21 In which railway station of South Africa, Gandhiji was thrown out of a train?

    Ans : Petermaritzberg
  • 22 Who was the president of India when Bengladesh was formed in 1971?

    Ans : V.V.Giri
  • 23 Lal Bahadur Shastri is the first Prime Minister to born in 20th century. He was born in?

    Ans : 1904
  • 24 The jurist who gave verdict in Gandhi assassination Case?

    Ans : Atmacharan Aggarwal
  • 25 The second President of Indian National Congress?

    Ans : Dadabhai Navroji
  • 26 Which commission was enquired into the assassination of Indira Gandhi?

    Ans : Thakkar Commission
  • 27 Which portfolio was taken over by Jawaharlal Nehru from VK Krishna Menon in the wake of Chinese aggression of 1962?

    Ans : Defence
  • 28 Birla House, where Gandhiji was assassinated, is in?

    Ans : Delhi
  • 29 For how many days Gandhiji was imprisoned in South Africa?

    Ans : 249
  • 30 In his life, Gandhijji was undergone imprisonment for ...... days?

    Ans : 2338

"When we feel passion for something, it is because we are remembering what it was that we came here to do. The more passion we feel, the more in alignment with Source we are, allowing this energy to pour through us with no hesitation. This is the way it was meant to be"

- Karen Bishop
PSC Malayalam PSC English android app, LDC, KAS, LGS, PSC Degree Level Exams, PSC Malayalam Questions
Gk4success Nursing App, PSC Staff Nurse, AIIMS, JIPMER, RCC, MOH, HAAD, DHA, PGIMER, ESIC Nursing Exams

Feedback

Please let us know your experience with our website!.

Forgot Password

Please let us know your experience with our website!.