History of India (Pages :37)

  • 1 The Viceroy who followed ‘Forward Policy’?

    Ans : Lord Lytton
  • 2 “Merely a mutiny of soldiers, which took the shape of revolt of people in certain areas” Who said this about the Mutiny of 1857?

    Ans : Charles Raikes
  • 3 “The greatest son of India after Lord Buddha” who made this description about Gandhiji?

    Ans : Rabindranath Tagore
  • 4 “The Indian Rebellion of 1857 was not one movement …. it was many” – The above statement has been made by?

    Ans : C.A. Bayly
  • 5 The permission to mint and issue coins in India was first given to the British East India Company in?

    Ans : 1685
  • 6 The Peshwa who burnt the British residency at Pune?

    Ans : Baji Rao II
  • 7 The place that was selected by Gandhiji to break salt law?

    Ans : Dandi
  • 8 The place where the first war of independence was led by Kunwar Singh?

    Ans : Jagdishpur
  • 9 The policy of ‘Masterly Inactivity’ is associated with the name of the Governor General?

    Ans : John Lawrence
  • 10 The political guru of Gandhiji?

    Ans : Gopala Krishna Gokhale
  • 11 The political guru of K.Kamaraj?

    Ans : Satyamurti
  • 12 The Poona Pact (1932) upheld?

    Ans : Joint electorate with reserved seats for the scheduled
  • 13 The portfolio held by Dr.Rajendra Prasad in the interim government formed in 1946?

    Ans : Food and Agriculture
  • 14 The Portugeuse East India Company was founded in?

    Ans : 1628
  • 15 The position of the Peshwas became hereditary during the reign of?

    Ans : Sahu
  • 16 The post of the Secretaty of State for India was created in?

    Ans : 1858
  • 17 The president of the Swaraj Party was?

    Ans : C.R.Das
  • 18 The princely states that did not sign the Instrument of Accession by 15th August 1947 were Kashmir, Hyderabad and _____?

    Ans : Junagarh
  • 19 The publication launched by Bal Gangadhar Tilak in Marathi language?

    Ans : Kesari
  • 20 The publication launched by Barindrakumar Ghosh and Bhupendernath Dutt in 1906?

    Ans : Yugantar
  • 21 The publication launched by the British Committee of INC in 1890?

    Ans : India
  • 22 The publication started by Gandhiji in 1933?

    Ans : Harijan
  • 23 The publication started by Gandhiji in South Africa?

    Ans : Indian Opinion
  • 24 The Quit India Day coincides with the anniversary of _____?

    Ans : Kakori train robbery
  • 25 “We do not ask favours, we only want justice”, these were the words of ______ ?

    Ans : Dadabhai Naoroji
  • 26 “What began as a fight for religion, ended as a war of independence’: this remarks about the Revolt of 1857 was made by?

    Ans : Dr.S.N.Sen
  • 27 The Viceroy during the Second Afghan War of (1878-80)?

    Ans : Lytton
  • 28 The Viceroy during the Second and Third Round Table Conference?

    Ans : Wellington
  • 29 The Viceroy of British India who resigned over the question of Egypt?

    Ans : Ripon
  • 30 Adayar was the famous centre and headquarters of the?

    Ans : Theosophical Society

"Live your life each day as you would climb a mountain. An occasional glance towards the summit keeps the goal in mind, but many beautiful scenes are to be observed from each new vantage point"

- Harold B. Melchart
PSC Malayalam PSC English android app, LDC, KAS, LGS, PSC Degree Level Exams, PSC Malayalam Questions
Gk4success Nursing App, PSC Staff Nurse, AIIMS, JIPMER, RCC, MOH, HAAD, DHA, PGIMER, ESIC Nursing Exams

Feedback

Please let us know your experience with our website!.

Forgot Password

Please let us know your experience with our website!.